Ești de stânga sau de dreapta? Nu doar vederile politice sunt tranșate prin astfel de întrebări, ci și felul în care percepem lumea, pentru că mintea are propriile ei mandate de conservatori și liberali, acordate în funcție de partea creierului pe care o folosim mai mult.
Emisfera stângă este dominantă la oamenii raționali, analitici, care-și folosesc logica pentru a rezolva dilemele fiecărei zile. Cea dreaptă are de-a face cu emoțiile, creativitatea, imaginația și impulsurile care se lasă greu domolite de circumspecție.
Dar oricât ai fi de organizat, tot o să alergi după niște visuri, fără agendă la tine, în vreme ce poeții propriei lor existențe sunt nevoiți să țină evidența facturilor pe care le au de plătit luna asta.
Așa că nu ne plictisim, ori de cât ori mecanismele gândirii și emoțiilor se dau peste cap și ne surprind cu lucruri pe care nu ne bănuiam în stare să le facem.
În best-sellerul A Whole New Mind, Daniel Pink spune că a venit momentul să mai dăm logicii o pauză, indiferent de care parte a creierului e mai activă, și să învățăm să deprindem cât mai bine funcțiile emisferei drepte, pentru că inovația și gândirea creativă sunt viitorul în educație, afaceri, carieră, societate și… iubire.
Declarând sfârșitul Erei Informaționale, unde conta cât de multe lucruri știi, Pink ne invită să pășim, cu încredere și cu multă curiozitate, în realitățile lumii de astăzi, unde contează cum folosești ceea ce știi, într-un mod neconvențional, surprinzător, redefinind conceptele. Cartea lui este un fel de protest în fața conformismului, a celor care aleg să pășească pe urmele lăsate de alții, care acceptă tot ce li se spune, acumulând cunoștințe, repetând acțiuni și trăind în umbra confortului experiențelor altora.
Asta face ca cititorii să simtă că sunt, deopotrivă, în sufrageria americanului, împărțind cu el un ceai și un biscuite cu scorțișoară, dar și într-un laborator hi-tech, unde asistă la descoperiri revoluționare, care schimbă fața (și conexiunile) gândirii umane.
Automatizarea este la capătul puterilor sale, de-acum înainte oamenii care creează, nu cei care reproduc, vor transforma lumea și din ce în ce mai multe slujbe vor presupune sensibilitate, umor, empatie, imaginație, socializare. Oamenii-robot vor fi înlocuiți de oameni-artiști, indiferent în ce domeniu lucrează, de la atelierul de pictură și până la fabrica de cauciuc.
”Vreau să văd poeți numiți manageri. Poeții sunt gânditorii primordiali de sisteme. Ei contemplă lumea în care trăim și se simt obligați să o interpreteze, să-i dea o forță de expresie, într-o manieră care să-i facă pe cititori să înțeleagă felul în care lumea funcționează. Poeții, acești vestitori nerecunoscuți ai sistemelor de gândire, sunt adevărații noștri gânditori digitali. Din mijlocul lor cred că vor veni liderii de afaceri de mâine.” (A Whole New Mind, Daniel Pink)
Iar A Whole New Mind nu doar că vorbește despre noua a epocă, a emoțiilor și instinctelor, dar și oferă câteva sfaturi despre readaptarea la noile realități, prin intermediul celor șase simțuri pe care trebuie să le dezvoltăm. Nu pentru a avea o minte nouă, ci pentru a avea instrumentele necesare trăirii în lumea nouă.
Astfel, inspirația, povestea, simfonia emoțiilor, empatia, joaca și căutarea unui sens sunt noile repere, de care trebuie să ținem cont, și care înlocuiesc: utilitatea, argumentele, concentrarea, logica, seriozitatea și acumularea (de bani, obiecte, cunoștințe etc.) care reprezintă fundațiile culturii sociale de astăzi. Încremenirea în proiect nu înseamnă constanță, ci lipsă de resurse, de idei.
Daniel Pink le oferă cititorilor săi și o serie de instrumente practice prin care-și pot dezvolta aceste ”șase simțuri”, exerciții, materiale de lucru, pentru că ia joaca de-a și cu viața foarte în serios. Noua lume, despre care vorbește A Whole New Mind este aceea a curajului de a gândi liber, de a te raporta la emoțiile celorlalți, de a cultiva o altfel de bogăție, cea sufletească și de a ieși cu totul din cutia frânelor tale.
Este o carte despre creier și universul său fabulos, cu circuite imposibil de urmărit, dar care ne definesc, ne reprezintă și ne fac să fim mai mult decât ceea ce suntem. Inspirați de ce ni se întâmplă, creându-ne propriile povești, ascultând simfonia uneori dezacordată a emoțiilor, empatizând cu ce se întâmplă în mintea celorlalți, jucându-ne cu obstacolele vieții și căutând un sens, în toate acestea și dincolo de ele.
”Să întrebi ”De ce?” poate conduce la înțelegere. Să întrebi ”De ce nu?” poate duce la descoperiri revoluționare.” (A Whole New Mind, Daniel Pink)