New York în literatură

“I love New York, even though it isn’t mine, the way something has to be, a tree or a street or a house, something, anyway, that belongs to me because I belong to it.”
― Truman Capote―

Când am chef să călătoresc, deschid o carte. Astfel cunosc lumea. Imaginația joacă un rol foarte important. În mintea mea se derulează lumi necunoscute, străine de mine și parcă plonjez între paginile cărții, în locul unde autorul și-a plasat personajele. Acest lucru este posibil doar dacă autorul a construit în detaliu spațiul acțiunii și nu a schițat o imagine neclară a acestuia. Așa cum au făcut câțiva autori cu imaginea orașului New York. Pentru că orașul este plin de viață și culoare, autorii l-au redat exact așa în lucrările lor. Prin ochii lor, sau mai degrabă prin cuvintele lor, reușim noi să facem o călătorie ireală în mijlocul New York-ului, să ne bucurăm de locuri la care, în realitate, nu avem acces sau locuri ce rămân eterne între file, în timp ce în afara lor sunt demolate sau devin ruine.

1.The Catcher in the Rye by J.D. Salinger: The Museum of Natural History

În încercarea de a scăpa de acele persoane false de la Pencey Prep, Holden se aventurează pe străzile New York-ului, în roman regăsindu-se varii locații printre care și Muzeul de Istorie Natural, aproape singurul loc care nu s-a schimbat de-a lungul timpului. Și acum dacă ați merge să vedeți muzeul probabil ați vedea expozițiile de pe vremea lui Holden.

2.The Age of Innocence by Edith Wharton: The Metropolitan Museum of Art

Deși multe saloane redate în romanul lui Edith Wharton nu se mai regăsesc în prezent la Muzeul Metropolitan de Artă, secțiunea de antichități a muzeului ne poartă în trecutul tumultuos al lui Ellen Olenska, regăsind elemente ale aventurii amoroase clandestine dintre aceasta și Newland Archer.

3.The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald: The Plaza Hotel

Cum am putea să nu îl includem pe Marele Gatsby? Doar la Plaza Hotel își arată Daisy Buchanan adevărata față, când îi întoarce spatele lui Gatsby și îi ține partea soțului său abuziv, Tom. Este un loc plin de încărcătură emoțională și o poartă spre trecut.

4.Washington Square by Henry James: Washington Square Park

Catherine Sloper, eroina iluzionată din romanul lui Henry James, se află la cuțite cu tatăl său din cauza dragostei ce i-o poartă unui anume Morris Townsend, un vânător de avere. Tatăl, un fizician avut ce locuiește împreună cu fiica sa în Washington Square, pleacă  cu aceasta într-un tur al Europei, în încercarea de a o convinge pe Catherine că o căsătorie cu Morris nu i-ar aduce decât pagubă și suferință. Dacă treceți prin Washington Square Park, cu siguranță veți găsi indivizi dubioși, escroci și golani, implicați în afaceri ciudate și periculoase.

5.Angels in America by Tony Kushner: The Bethesda Fountain

 Prior Walter, personajul principal din piesa lui Tony Kushner, este vizitat de îngeri și părăsit de iubitul lui în momentul în care află că Prior are SIDA. Acesta merge în locul său preferat, Fantana Bethesda, și este profund impresionat de statuia îngerului. Fântâna în sine reprezintă pentru el suflul vieții.

 

Alte cărți cu acțiunea în New York


Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *