(neuro)Marketing de la capătul firului

Neuromarketingul este o nouă formă de marketing, care a a apărut din dorința cercetătorilor de piață de a avea răspunsuri mai exacte cu privirie la cum pot citi gândurile, preferințele și nevoile consumatorilor. Această ramură se ocupă cu analizarea reacțiilor la diferiți stimuli prin intermediul scannerelor cerebrale și aparatelor de encefalografie  care măsoară activitatea electrică a creierului, plus aparatele de eye-tracking. Astfel, participanții la studiu sunt conectați la aparate EEG care înregistrează undele cerebrale în timp ce privesc mai multe variante de produse.   Combinația aceasta dintre știință și marketing pare că are din ce în ce mai mult succes și că tot mai multe branduri apelează la aceste servicii. Pornind de la acest mecanism, specialiștii au descoperit noi modalități de folosit în branding, unele de natură senzorială.

Într-un studiu desfășurat de dr. Alan Hirsch, cercetătorii au plasat două perechi similare de adidași Nike în două camere separate, însă identice. Într-una dintre camere s-a pulverizat un parfum floral subtil, iar în cealaltă nu. Voluntarii au examinat adidașii din fiecare încăpere, apoi au completat niște chestionare. În proporție de 84%, subiecții au preferat adidașii pe care îi văzuseră în camera cu parfum floral. Mai mult, au estimat că încălțămintea din camera parfumată costau cu aproximativ 10% mai mult. (Buyology, Martin Lindstrom)

Pe lângă văzul care ne influențeză dorința de cumpărare, mirosul și auzul ne determină să ne implicăm emoțional pe deplin. Astfel, am ajuns să recunoaștem magazinele după parfumurile pe care le simțim pe holurile mallurilor și să cumpărăm pentru că muzica energică din cabinele de probă ne-a influențat starea de spirit.

Neuromarketingul este o unealtă care se folosește în toate domeniile, atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică sau în economie. Cu cât suntem mai informați despre motivele pentru care cumpărăm, cu atât mai mult ne putem feri de tactici. 🙂

Eu am aflat mai multe despre acest domeniu din cartea Buyology (varianta în limba română și varianta în limba engleză), însă au apărut diverse titluri pe această temă.

 

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *