Nefertiti – arta frumuseții ce nu apune

Alături de Cleopatra, Nefertiti este poate a doua femeie a Egiptului Antic al cărei renume fascinează încă și astăzi, intrigă, stârnește dorința de a cunoaște, de a deține, de a pătrunde misterele unei lumi ce pe măsură ce se descoperă îți alunecă printre degete. În ciuda tuturor efotrurilor depuse de egiptologi și arheologi, Egiptul nu se va lăsa niciodată cunoscut în totalitate…pentru că prin însăși esența din care este alcătuit, Egiptul înseamnă atât nisip, cât și praf de stele, moarte și viață, alabastru, lapislazuli, aur și cărămizi arse la soare. Iar omul, din păcate, nu va putea întelege niciodată două extreme.

Noul Imperiu, dinastia a XVIII-a. Cu aproximație anul 1352 î. Hr. Pe tronul Egiptului este încoronat faraonul Amenhotep al IV-lea (Akhenaten), unul dintre cele mai controversate personaje ale epocii. Este inițiatorul unui nou concept religios, promovând o nouă divinitate și construind o nouă capitală, părăsind centrul de putere – Theba. Regina care îi stă alături pe tot parcursul acestor idei puse în aplicare este Nefertiti, prezentă în majoritatea inscripțiilor, atât ca titulatură, cât și ca imagine a femeii ce își susține bărbatul și contribuie la prosperitatea regatului și a familiei personale. Cei doi soți, alături de copii, sunt surprinși în ipostaze tandre, jucându-se cu fetele, ținându-se de mână, salutând supușii de la balconul reședinței regale sau aducând împreună ofrande zeului Aten. Acest curent naturalist și realist al perioadei, ne oferă o imagine a unei familii ce pare “fericită”.

În capitala Akhetaten, imaginea reginei Nefertiti este atent studiată și reprezentată de artistul Tuthmosis, Unul din cele mai celebre busturi ale reginei este astăzi expus la Muzeul din Berlin. Plină de culoare, sculptura pune în contrast albastrul coroanei cu tenul de culoare caldă al reginei. Ochii și sprâncenele sunt subliniate cu o nuanță neagră, ce oferă un contur precis, fin.  De asemenea, nasul și gâtul evidențiază suplețea și feminitatea. Culoarea se reîntregește prin mărgelele din colierul specific egiptean.Un alt bust al lui Nefertiti este expus la Muzeul din Cairo. Dacă putem numi sculptura prezentată anterior ca una oficială, această nouă imagine surprinde prin senzualitate, o senzualitate naturală. Realizat în cuarțit, de o culoare caldă, galben-brun, portretul subliniază încă o dată finețea trăsăturilor reginei. Conturul ochilor, suplețea feței și buzele cărnoase, extraordinar de frumos evidențiate, pun în valoare atât măiestria artistului, cât și a reginei.Nu ar fi nicidecum considerată o încumetare dacă ne-am permite să o numim pe Nefertiti drept cea mai frumoasă femeie a Egiptului Antic, în detrimentul Cleopatrei. Să-i oferim celei din urmă Egiptul Ptolemaic, Alexandria, Roma, pe Caesar și Marc Antoniu, însă să-i lăsăm, neegoiști, frumusețea reginei Nefertiti. займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *