My best friend, the dog

Despre câini se spune că sunt cei mai buni prieteni ai omului. Ce înseamnă de fapt, cel mai bun prieten?

Trebuie să fie loial;

Trebuie să te iubească şi să-ţi fie alături când ai nevoie;

Să nu fie prefăcut;

Să nu-i fie teamă să-şi arate sentimentele faţă de tine, indiferent care  sunt acelea;

Să-ţi ofere cele de mai sus în mod necondiţionat.

Îmi amintesc de prima carte pe care mi-am cumpărat-o singură, în clasa a patra, după ce am golit puşculiţa mea secretă. Era “Lassie se întoarce acasă”, de Eric Knight. Ştiu că am fugit de la librăria comunistă de cartier până acasă şi nu am făcut nimic altceva în ziua aceea, până nu am terminat-o de citit. Prinsă în mijlocul acţiunii, mi-am promis atunci că voi avea şi eu câinele meu, când voi fi mai mare.

Am păstrat de atunci dorinţa de a avea un câine, dar parcă odată cu trecerea anilor au luat naştere câteva semne de întrebare în mintea mea: nu l-aş chinui dacă l-aş lăsa singur în casă, toată ziua, cât sunt eu la serviciu? Nu este un apartament prea mic pentru un câine, care are nevoie de spaţiu să alerge şi să se joace, în aer liber? Oare aş deranja vecinii? Dar dacă i se întâmplă ceva şi rămân fără el, cu inima frântă?

Nu e uşor să iei o astfel de decizie, mai ales când eşti adult şi trebuie să fii responsabil. Dar sunt convinsă că încântarea, energia şi iubirea pe care ţi-o oferă un astfel de animal sunt de nepreţuit.

Câteva lucruri mai puţin cunoscute despre câini:

– În 2003, Dr. Roger Mugford a inventat “the wagometer”, un instrument prin care, în funcţie de cum dă câinele din coadă,  se poate interpreta starea acestuia de spirit;

– Forma feţei unui câine poate sugera longevitatea acestuia. Dacă are o faţă ovală, alungită, precum a unui lup, se spune că va trăi mai mult. Dacă fața este rotundă şi turtită, precum cea a unui bulldog, va trăi mai puţin;

– Dalmaţienii sunt complet albi la naştere;

– De asemenea, la naştere, câinii nu au dinţi, auz şi văz;

– Câinii sunt la fel de inteligenţi ca un copil de 2-3 ani. Asta înseamnă că pot înţelege aproximativ 150-200 cuvinte, inclusiv limbajul mimico-gestual;

– Motivul petru care câinii au în permanenţă nasul umed este de a detecta mirosuri sau modificări în componenţa chimică din mediul înconjurător, pe care în mod normal oamenii nu le simt. Spre exemplu, unii câini pot detecta dacă o persoană are cancer cu ajutorul mirosului, pot simţi unde se ascund termitele, sau pot găsi cu uşurinţă gazele naturale la 13 metri sub pământ.

Am găsit şi o mână de cărţi interesante despre cum putem avea grijă de patrupedul nostru:

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *