Momente dulci

Departe de mine de a face apologia deserturilor decadente, gourmet sau, pur şi simplu, cumpărate de la supermarket, cu scopul unic de a rezolva rapid o poftă mare, adevărată sau imaginară. Cred în cumpătare şi dozare, deşi am uneori probleme în a discerne nevoia reală de cea exterioară, impusă, care nu are nimic de-a face cu corpul meu. Am încercat un timp (şi încă fac asta) să limitez cantitatea de zahăr, din orice sursă ar veni el, şi după o perioadă, mi-am dat seama cât de mult preţuiesc deserturile făcute de mine în casă şi cu câtă bucurie aştept un week-end pentru a-mi satisface o plăcere.

N-am descoperit secretul suprem, fac uneori prostii, cumpăr dulciuri super procesate, îmi pare rău şi mă simt vinovată. Ceva se schimbă, totuşi, pentru că încep să le refuz sau să mă opresc din a le mânca mult mai devreme ca înainte. Şi mă gândesc cu jind la ce bune sunt prăjiturile coapte de mine, în care ştiu CE şi CÂT pun.

De asta vă invit azi să răsfoiţi nişte cărţi special dedicate desertului. Au format mare, sunt atrăgătoare, cu fotografii geniale şi apetisante, iar înăuntru ascund comori delicioase, de pregătit şi savurat alături de cei dragi.

Baking Chez Moi – o carte ce plonjează în lumea fascinantă a deserturilor franţuzeşti, punând laolaltă reţete moderne, creaţii proprii pornind de la specialităţi tradiţionale, reţete reinterpretate, toate stropite cu dragostea autoarei pentru ingredientele de sezon, vizite regulate la piaţă şi călătorii. Pregătiţi-vă papilele pentru toate tipurile de desert, fie că sunt crocante, fructate, reci sau cremoase.

Homemade Decadence – 125 de reţete pentru toţi pofticioşii din lume! 125 de reţete cu caramel, îngheţată, ciocolată, bezele sau cheesecake de la un blogger care ştie ce-ţi face papilele să tresalte. Ingredientele sunt uşor de găsit, combinaţiile – îndrăzneţe, iar texturile şi aromele, uşor de ghicit în spatele fotografiilor ispititoare.

The Secret Recipes – Autorul acestei cărţi e un adevărat Willy Wonka, iar deserturile lui te vor transporta într-o adevărată ţară a minunilor dulci. Proprietar de brutărie, cu şcoală făcută la Paris şi inventator al produsului hibrid numit Cronut (o combinaţie între croissant şi gogoaşă), Dominique Ansel are reţete pentru începători, intermediari şi avansaţi, sfaturi practice şi o viziune proprie de care te vei îndrăgosti. Gătitul e magie, chef-ul – filosof, iar procesul creator te va pune în şorţ, gata să execuţi toate minunile pe care le oferă cartea aceasta.

Sugar Rush – plină de tips and tricks, Sugar Rush este deopotrivă pentru novici şi experimentaţi. Reţetele curg şi vei fi invadat de dorinţa de a le încerca pe toate, fie că e vorba de caramel, cupcakes, biscuiţi, sosuri sau budinci. Plimbarea printre atâtea şi atâtea tentaţii e riguroasă, Johnny Iuzzini incluzând toţi paşii prin lumea magică a dulcelui. Cartea lui ar fi un cadou inspirat pentru cineva care îşi doreşte să se apuce de copt şi care vrea să facă acest lucru la un standard ridicat.

Ovenly – din nou o brutărie premiată, şi tot din New York. La Ovenly se experimentează pornind de la tradiţie şi se combină săratul cu dulcele într-un mod armonios. Cartea e dovada vie a acestui concept. Pe lângă reţetele de scones, pâini rapide, muffins şi tarte, cititorul se va delecta şi cu anecdote şi poveşti de fundal pentru fiecare reţetă.

Baked Occasions – Dacă ai oaspeţi mai speciali şi vrei să impresionezi cu talentul tău culinar, Baked Occasions este cartea de care ai nevoie pentru că e plină de reţete uzuale, dar care au toate o infuzie neobişnuită, acel mic “ceva” în plus, care dă un suflu nou produsului final. Anecdotele din deschiderea fiecărei reţete te vor umple de optimism şi-ţi vor da avântul de care ai nevoie pentru a executa reţetele propuse de cei doi autori.

The Baking Bible – “Diva deserturilor”, “cel mai meticulos chef care a exista vreodată”, Rose Levy Beranbaum, a revenit în atenţia fanilor cu o nouă carte. “Biblia” e o antologie cu “de toate”, adică reţete care-ţi vor satisface toate nevoile, de la prăjituri la pâine. Precizia este cuvântul care o defineşte cel mai bine. Iar ponturile, abundente în carte, te vor face să revii mereu şi mereu la ea.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *