Microprocesorul a aniversat 40 de ani

Pe data de 16 noiembrie în urmă cu 40 de ani, la doar 3 ani de la înființarea companiei, Intel Corporation a introdus primul microprocesor disponibil comerțului din lume – Intel 4004 – marcând începutul unei revoluții digitale.În timp ce majoritatea oamenilor n-au văzut vreodată un microprocesor, aceste dispozitive au devenit atât de integrate în viața de zi cu zi, încât au ajuns indispensabile.Microprocesoarele sunt “creierele” computerelor, serverelor, telefoanelor, mașinilor, aparatelor de fotografiat, radiourilor, televizoarelor și ale altor dispozitive folosite zilnic.

Răspândirea microprocesoarelor se datorează în mare eforturilor de a urma legea lui Moore, o prevestire a vitezei dezvoltării tehnologiei siliciului care afirma că la fiecare 2 ani densitatea tranzistoarelor în semiconductorilor se va dubla și va crește funcționalitatea și performanța, iar costurile se vor reduce. A devenit un model de afaceri de bază pentru industria semiconductorilor de peste 40 de ani.De exemplu, în comparație cu Intel 4004, procesoarele care fac parte din a doua generație de Intel Core din prezent sunt de 350.000 de ori mai performante și fiecare tranzistor utilizează de 5.000 de ori mai puțină energie. În aceeași perioadă, prețul tranzistorilor a scăzut de 50.000 de ori.

“The sheer number of advances in the next 40 years will equal or surpass all of the innovative activity that has taken place over the last 10,000 years of human history,” a declarat Justin Rattner, Intel chief technology officer.Intel și-a continuat drumul către succes cu microprocesorul 8008, care a fost introdus la sfârșitul anului 1972. Compania a continuat să aibă o serie de realizări în anii 1970, dar încorporarea procesoarelor lor în IBM-PC a dus la transformarea companiei în cel mai mare fabricant de procesoare din lume. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *