Microbii, genele şi greutatea

Se ia următorul experiment: microbi din flora intestinală sunt luaţi de la două surori gemene, una obeză, cealaltă cu greutate normală, şi introduşi în intestinele unor şoareci lipsiţi de germeni. Şoarecii care au primit microbi de la sora obeză iau rapid în greutate, pe când cei cu microbi de la sora slabă rămân slabi. Şoarecii au aceeaşi informaţie genetică şi mănâncă aceeaşi cantitate de mâncare, singura diferenţă fiind microbii pe care-i poartă. Întrebarea inevitabilă ce decurge din acest experiment devine: oare chiar e posibil ca microbii să conteze mai mult decât genele şi dieta atunci când vine vorba de greutate?

La această întrebare vrea să răspundă cartea 10% Human: How your Body’s Microbes Hold the Key to Health and Happiness, scrisă de Alanna Collen şi apărută anul acesta.

Cultura populară ne învaţă că ne putem păstra la o greutate normală şi sănătoasă fiind atenţi la echilibrul dintre numărul de calorii pe care-l ingerăm şi cel pe care îl pierdem atunci când facem sport. Dar încă nu se descoperise cât de importanţi şi complecşi sunt microbii din corpul nostru!

Oamenii nu sunt făcuţi doar din oase şi sânge, muşchi, creier sau piele, ci şi din bacterii şi ciuperci. Pe tot parcusul vieţii, un om va depozita greutatea echivalentă a cinci elefanţi africani în microbi. Omul nu este, deci, un individ, ci o colonie.

10% Human discută bolile de care auzim la tot pasul, fie că e vorba de alergii, astm, autism şi obezitate, demonstrând cum apar ele pe fondul unui dezechilibru a microbilor din intestinele noastre şi cauzat de alimentele pe care le mâncăm, medicamentele pe care le luăm şi felul cum ne curăţăm trupurile. Practic, cartea Alannei Collen îţi spune pe  şleau că bolile apar pentru că oamenii nu ştiu să întreţină o relaţie fundamentală cu coloniile lor personale de microbi.

Vestea cu adevărat bună este că această carte te învaţă cum îţi poţi schimba microbii, dar discursul, nefiind atât de simplist ca cel care te îndeamnă doar să consumi probiotice, ci bazat pe adevăruri ştiinţifice, îţi arată cum trăiesc coloniile de microbi în şi pe noi şi rolul impotant pe care-l deţin ei în corpul nostru.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *