Metoda educațională Montessori

“Our care of the child should be governed, not by the desire to make him learn things, but by the endeavor always to keep burning within him that light which is called intelligence.”

Sistemele de educare netradiționale oferă posibilitatea fiecărui copil de a se dezvolta într-un ritm propriu și de a beneficia de o mulțime de activități care să le sporească interesul, capacitatatea de învățare și entuziasmul față de tot ceea ce înseamnă un sistem educațional. Metoda Montessori este un astfel de sistem, elaborat de către Maria Montessori medic și pedagog italian, ce pune accent pe nevoile individuale ale fiecărui copil în parte. Copiii sunt învățați să își urmeze propriile pasiuni, principiul de bază al acestei alternative pedagogice fiind autoeducarea și utilizarea celor învățate într-un mod direct, nemijlocit.Maria Montessori este cunoscută ca prima femeie care a practicat în Italia medicina, activitatea sa profesională oferindu-i posibilitatea de a studia modul în care copiii pot învăța eficient, precum și care este influența mediului de studiu asupra procesului de dobândire a cunoștințelor. Ea a constatat astfel, că atunci când celor mici le este oferită o libertate deplină de a-și urmări propriile interese, aceștia sunt mult mai entuziasmați și dornici să învețe. De asemenea, micuții au nevoie de un mediu care sa îi stimuleze constant, de materiale colorate și dinamice, care să se adreseze în primul rând simțurilor. În anul 1907 ea deschis centrul “Children’s House”, la Roma, recunoscut pe plan internațional, unde a pus în aplicare pedagogia Montessori, ce în scurt timp a devenit o nouă formă de învățământ. În ziua de astăzi, această metodă este cunoscută și practicată în întreaga lume, acest mod alternativ de educație fiind deosebit de apreciat.

Toate activitățile educative și didactice pun în centrul lor copilul și nevoile sale specifice. Un copil pentru a beneficia de o dezvoltare armonioasă trebuie să fie mereu încurajat, susținut, de asemenea, independența sa trebuie să fie incurajată. Metoda Montessori îi ajută pe copii să capete încredere în propriile forțe, acest aspect fiind deosebit de important pe parcursul întregii vieți de adult. Competiția poate avea un caracter negativ, sporind la mulți dintre copii teama de a fi mai puțini buni decât alții, teama de a fi judecați dacă greșesc. Această metodă nu încurajează competiția și mai mult, cei mici nu sunt conduși, ci ghidați în această călătorie minunată a activitățior educaționale. Metoda Montessori este aplicată nu doar copiilor, ci și adulților, astfel că începând de la grădiniță și până în perioada studenției sau mai tâziu prin absolvirea diferitelor cursuri, formarea poate avea loc într-o manieră plăcută dar și foarte eficientă.

“Scientific observation then has established that education is not what the teacher gives; education is a natural process spontaneously carried out by the human individual, and is acquired not by listening to words but by experiences upon the environment.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *