Memoriile lui Grace Coddington

“I was considered avant-garde and fashionable rather than pretty.”

Grace Coddington a intrat în vizorul publicului în 2009, atunci când a fost lansat “The September Issue” – filmul documentar depre pregătirile ediţiei de toamnă, a revistei Vogue din anul 2007, aflată sub conducerea editoarei Anna Wintour. Filmul dezvăluie munca admiratei Wintour, dar mai ales a celorlalți editori, precum Grace Coddington – director de creație – ce joacă un rol important atât în film, cât și pentru revista Vogue. Filmul i-a oferit ascensiunea la nivelul de celebritate, deși Grace a fost o favorită a cunoscătorilor de modă, cu mult înainte de încântătoarea sa apariție în acest lungmetraj. Cartea sa Grace: A Memoir este esențială pentru toți cei care sunt interesați de evenimentele din industria modei, dar și de personalitățile care joacă un rol important în această industrie.

Grace Coddington își incepe memoriile cu evocarea copilăriei sale petrecută în Țara Galilor, perioadă nu foarte strălucitoare, dar care a aprins în ea pasiunea pentru modă și mai ales pentru revista Vogue. Grace se destănuie că își petrecea mereu vacanțele acasă, dar avea Vogue și astfel nu ducea lipsă de noutate în viața sa. Punctul culminant al cărții îl constituie descrierile perioadei în care aceasta a fost model la Londra. La 18 ani a plecat de acasă pentru a urma un curs de modeling și a câștigat un concurs sponsorizat de British Vogue. Binecuvântată cu picioare lungi și cu o frunte nobilă, Grace a fost un model de succes, cariera sa în acest domeniu luând sfârșit la 26 de ani, atunci când aceasta a suferit un accident de mașină care i-a deteriorat fața (și-a pierdut pleopa). Grace și-a ascuns cicatricile prin inventarea unui nou stil de make-up.

După accident și-a continuat cariera în jurnalismul de modă, iar aproape două decenii le-a petrecut în cadrul revistei Vogue din UK. În anul 1986 prietenul ei Calvin Klein i-a propus să lucreze pentru el în New York, doi ani mai târziu alegând să se mute la revista Vogue condusă de Anna Wintour. În memorile sale, Grace schițează toate aceste schimbări din cariera sa, vorbește despre cele două mariaje ratate, despre creșterea nepotului ei, despre sărutul cu Mick Jagger, amintind multe alte experiențe mai mult sau mai puțin spectaculoase. Ea îi dedică un întreg capitol editoarei Anna Wintour, vorbește cu înțelepciune despre ce înseamnă să îmbătrânești, oferă foarte multe stafuri utile, cartea sa fiind o lectură deosebit de plăcută, care poate fi transformată oricând într-un film sau într-un documentar savuros. Fără îndoială Grace Coddington este o femeie fascinantă, iar memoriile ei sunt de asemenea, seducătoare.

Mai multe cărți Vogue:

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *