Memoria selectivă chiar există

Memoria selectivă există și ne putem antrena mintea să uităm complet momentele neplăcute, potrivit unui nou studiu. Utilizând electroencefalograma, oamenii de știință au analizat părțile creierului unor voluntari care au devenit active când încercau să uite ceva.

De asemenea, puteau indica cu precizie momentul în care amintirea era ștearsă. Autorii studiului, care a fost condus de Gerd Thomas Waldhauser de la Lund University din Suedia, spun că tehnica poate fi folositoare persoanelor care suferă de depresie sau de stres post-traumatic.

“Știm că uitatul sau sentimentele ținute în frâu se manifestă adesea ca reacții psihologice. Voluntarii noștri au fost antrenați să uite informații neutre într-un mediu controlat de laborator. Exersarea pentru a uita un eveniment traumatizant va fi mult mai complexă. Studiul nostru nu a arătat numai că noi putem uita lucruri în mod deliberat.”

“Inhibarea memoriei slăbeste după câteva ore. Însă, cu cât este suprimată mai des, cu atât este mai dificil să revină”, a declarat cercetătorul suedez Gerd Thomas Waldhauser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *