Medaliile Newbery și Caldecott 2011

Medalia Newbery este denumită după vânzătorul de cărți britanic John Newbery din secolul al 18-lea. Este decernată anual de către Asociația Bibliotecilor pentru Copii (Association for Library Service to Children), o divizie a Asociației Bibliotecilor Americane (American Library Association), autorului cu cea mai mare contribuție la literatura americană pentru copii.

Moon Over Manifest
 Anul acesta Medalia Newbery s-a acordat autoarei Clare Vanderpool pentru romanul “Moon Over Manifest”.  Când Albiene, o fetiță în vârstă de 12 ani, este trimisă să stea cu pastorul Shady Howard în orașul Manifest, ea începe să descopere povestea familiei sale și pornește o lungă vânătoare de cercetare. Simpatica Abilene păstrează suspansul într-o poveste cu mistere, crime, orfani și trafic de alcool.


Mențiuni au fost acordate cărților de mai jos:
”Turtle in Paradise” este o poveste scrisa de Jennifer L. Holm despre o țestoasă în vârstă de 11 ani, care este trimisă la niște rude îndepărtate în Key West. Povestea se petrece în 1935, iar isteața și curajoasa țestoasă își croiește drumul învățând ce înseamnă familia, căminul și găsirea lucrurilor pierdute.


 
Heart of a Samurai
“Heart of a Samurai” – În 1841 o furtună ciudată îi prinde pe Manjiro, un băiat japonez de 14 ani și pe colegii lui de pescuit, iar băieții naufragiază pe o mică insulă foarte departe de casă.  Atunci când un vas american îi salvează, căpitanul îi propune lui Manjiro să se întoarcă acasă cu el, iar Manjiro acceptă. Descoperiți cum un băiat, care nu trebuia să fie mai mult decât un simplu pescar, se întoarce în Japonia și devine samurai.


Dark Emperor and Other Poems of the Night
“Dark Emperor and Other Poems of the Night” – Autoarea cărții “Song of the Water Boatman and Other Pond Poems” (2005), Joyce Sidman, a primit în trecut mențiune și pentru premiul Caldecott. În acestă carte poeziile sale aduc la viață minunile naturii. Viețile animalelor din negura pădurii sunt descrise în poezii, iar fragmentele de proză aduc poemelor un plus de realism.

 
One Crazy Summer
– Rita Williams Garcia spune povestea a trei surori care pleacă din Brooklyn în 1968 pentru a petrece vara în California. Delphine în vârstă de 11 ani și cele două surori ale ei descoperă o mamă pe care n-au cunoscut-o niciodată, mișcarea “Black Power” și despre ele însele în această poveste despre maturitate.


Medalia Caldecott a fost numită în onoarea ilustratorului englez Randolph Caldecott, care a trăit în secolul 19. Este decernată anual de aceeași Asociație a Bibliotecilor pentru Copii (Association for Library Service to Children) artistului cu cele mai bune ilustrații într-o carte pentru copii. 
A Sick Day for Amos McGee
 Câștigătorul de anul acesta: Erin E. Stead, ilustratoarea cărții “A Sick Day for Amos McGee”. Când Amos McGee se îmbolnăvește, prietenii lui de la grădina zoologică, elefantul, țestoasa, pinguinul, rinocerul și bufnița, vin la el acasă pentru a-l vizita. O frumoasă poveste despre grijă și loialitate, care face ca această carte să fie perfectă pentru a o împărți cu prietenii.
Mențiuni s-au mai acordat:
Dave the Potter: Artist, Poet, Slave
“Dave the Potter: Artist, Poet, Slave” este o carte bogată în ilustrații care introduce cititorul în povestea reală a unui olar din sudul Californiei, cunoscut pentru că își inscripționa vasele de lut cu versuri din poeziile proprii. Cititorului i se dezvăluie viața adevărată a lui Dave și triumful umanității sale în fața opresiunii într-o vreme de mult apusă.


 
Interrupting Chicken
”Interrupting Chicken” este o poveste de citit înainte de culcare. Micuța Găină Roșie este fascinată de basmele clasice și își întrerupe tatăl de fiecare dată pentru a-i avertiza pe Hansel și Gretel sau pe Scufița Roșie înaintea pericolelor ce îi așteaptă. Astfel încât tatăl ei nu mai are de ales decât să-i ceară să își scrie propria poveste de adormit copiii.
 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *