Me, Myself, and Us: The Science of Personality and the Art of Well-being #98

 

amandina3Sunt întrebări care trec prin mintea fiecăruia dintre noi la un momentant dat. Acestea țin în mare parte de dezvoltarea și evoluția noastră profesională sau personală. Ce aș putea sa fac mai bine? Care este direcția în care mă potrivesc? Ce mi-ar aduce mai multe satisfacții? De ce nu am curajul să îmi urmăresc visele? etc.

În general avem tendința să calculăm mult atunci când facem schimbări radicale în viața noastră și să ne punem multe întrebări. Însă știm vreodată cu adevărat ce a contruit la luarea deciziei finale și dacă ea se potrivește cu noi sau noi ne mulăm după ea?

Și, de fapt, cine suntem noi cu adevărat?

my myself and usBrian Little este cercetător și lector în domeniul psihologiei, specializat pe dezvoltare personală și motivare. Acesta a publicat un studiu în care ne face o introducere diferită în psihologie și tipuri de personalitate, trăsături pe care le deprindem de mici, apoi cele de până în 30 de ani sau cele preluate sau “falsificate” pe parcursul vieții pentru a ne integra în societate. Pornind de aici, care sunt influențele stilului de viață pe care îl alegem și de ce alergăm în van după fericire.

În cercetările sale, acesta pornește de la premisa inovatoare că oamenii sunt pseudo-introvertiți și pseudo-extrovertiți. Dar ce înseamnă, de fapt, aceste caracteristici pseudo? Simplu spus, un pseudo-extrovertit este un introvertit care doar încearcă să se comporte ca un extrovertit. Și invers, desigur.

Scopul autorului este acela de a merge dincolo de gândirea noastră, de foarte multe ori unidimensională și simplistă (introvertit/extrovertit). Trebuie să îmbrățișăm ideea că un om este mult mai complex decât 2, 3 caracteristici clasice care ajung să îl definească în totalitate în ochii celorlați și care își pot pune amprenta și asupra părerii pe care o are despre sine.

“I am resolutely opposed to putting people in pigeonholes.”

Cartea Me, Myself, and Us: The Science of Personality and the Art of Well-being tratează într-un mod diferit dezvoltarea personală și emoțională, aflăm de aici lucruri pe care realmente nu le știam despre noi. Personal, mi s-a părut interesantă întrebarea pe care o regăsim și în descrierea cărții: Am fi mai fericiți sau mai puțin adaptați social dacă nu ne-ar păsa cu adevărat despre ce cred alte persoane despre noi?

Cartea lui Brian Little este, spre deosebire de alte cărți de dezvoltare personală, mult mai complexă. Cuprinde studii de caz, povestiri, experiențe personale amuzante și teste de evaluare personală. De asemenea, stilul autorului este foarte curajos și provocator.

Drumul spre o variantă îmbunătățită a noastră poate fi ușurat de lecturile potrivite, iar cărțile de dezvoltare personală sau profesională pot fi sursa noastră de informații de care avem nevoie pentru a afla răspunsurile care ne macină.

Pe autorul cărții Me, Myself, and Us: The Science of Personality and the Art of Well-being, Brian Little, îl vom vedea în scurt timp și în postura de speaker TED. Sunt sigură că prezentarea sa va deveni virală.

Până atunci, aici găsiți un interviu video luat autorului de către Adam Grant.

Ilustrație Amandina, Lia Răducanu

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *