Masa de Paşte

Se apropie cu pași repezi sărbătoarea Învierii, un prilej numai bun pentru a petrece timp cu familia și prietenii apropiați, savurând mâncăruri delicioase și deserturi care lasă gura apă, într-un decor de poveste, ciocnind ouă colorate și așteptând Iepurașul alături de copiii nerăbdători. Masa de Paşte trebuie să fie îmbelșugată, numai cu bunătăți tradiționale, ca la mama acasă, să ne bucurăm în liniște și armonie de Învierea Domnului. Ca sa iasă totul bine și ca toată familia să fie încântată,va trebui să planificăm din timp cum vrem să decurgă masa de Paşte, să nu avem surprize, să fie multă voie bună și bun gust. Eu vă recomand câțiva pași pe care să îi aveți în vedere atunci când pregătiți o petrecere.

1.Abordați o temă, fie cu iepurași, fie cu motive florale, ceva potrivit. E mult mai distractiv şi atractiv, plus că vă introduce într-o atmosferă specifică acestei sărbători.

2.Mâncarea e cea mai importantă. Aveți grijă să o faceți cum trebuie, iar dacă nu sunteți foarte pricepuți, nu ezitați să cereți ajutorul, fie unei firme de catering, fie prietenelor, mamelor, bunicilor. Nu trebuie să lipsească mielul, preparat în fel și chip, în ciorbă,  la cuptor, pe grătar, asezonat cu tot soiul de legume și condimente care să îi confere un gust nemaipomenit. Pe lângă miel, e binevenit și puiul în tavă, printre usturoi, cartofi şi ceapă, parfumat cu ierburi aromate. Să nu lipsească nici salatele care ajută digestia, carnea fiind bogată în calorii, proteine şi grăsimi care pot crea neplăceri sistemului digestiv. Puteţi prepara o mulţime de reţete, atât cu carne, cât şi fără, depinde de preferinţe.Important este să exersaţi din timp, să fiţi siguri că vă ies, ca să nu vă treziţi la masa de prânz doar cu ouă și cozonaci. În ceea ce privește desertul, aici aveți o gamă largă din care puteți alege. De la cozonaci la torturi elaborate. Nu vă fie teamă să vă murdăriți cu făină, frământați aluatul, faceți o vrajă și or să apară o pască, plăcinte aburinde, tarte cu fructe, panettone și multe altele, iar dacă vreți să renunțați la tradițional, abordați niște rețete de prăjituri mai deosebite, complicate sau nu.

3.Un alt aspect important este și muzica. Chiar dacă nu o dați la un volum ridicat, e bine să se audă câteva note în surdină, să răspândească o melodie plăcută. Alegeți muzica clasică, lentă, calmă în momentul în care sunteți la masă și în timp ce savurați gustări sau vreți să vă destindeți, alegeți o muzică mai dansantă, mai veselă, plină de energie.

4. După ce v-ați săturat de atâtea bunătăți și sunteți abia  la începutul zilei, puteți să vă distrați făcând un concurs. Ascundeți câteva ouă, faceți echipe și începeți să le căutați. Sau orice alte jocuri vă trec prin minte, totul este să vă simțiți bine în familie și să faceți lucruri distractive.

5. Dacă vă simțiţi obosiți și vreți să vă relaxaţi, puteți să vă uitați cu întreaga familie la un film simpatic, potrivit pentru o după-amiază plăcută sau puteți să stați la poveşti și să serviți mici gustări ca fursecuri, biscuiți, sărățele, cozonac cu vin.

6.La finalul zilei, oferiţi cadourile pregătite pentru invitaţi.

Ziua de Paşte e dedicată timpului petrecut alături de cei dragi, e important să vă simțiţi bine, în largul vostru și să vă bucurați de tot ceea ce această zi sfântă vă oferă, de vin, ouă, cozonac și restul bunătăților.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

1 thought on “Masa de Paşte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *