Mărţişorul, suflul primăverii

“E-atâta primăvară-n noi, iubite! Și-n toți fiorii care tremură-n natură, Și-n zâmbetul ce-ţi flutură pe gură Se-mbrăţişează visurile noastre tăinuite…”

Primăvara ne bate în geam și ne îndeamnă să ieșim din starea de hibernare, să îi dăm un imbold soarelui să iasă dintre nori și să încălzească pământul. Luna Martie e la colţ și trage cu ochiul, așteaptă să își reintre în drepturi. Mulţi știu cât e de frumoasă luna lui Mărțișor și cât e de darnică, dar oare câți cunosc istoria podoabei specifice, legenda ei și semnificația din spatele firelor roşu și alb?

     În tradiţia românilor, mărţişorul spune povestea unui tânăr viteaz care a eliberat Soarele ce coborâse pe Pământ, sub chipul unei tinere frumoase. Aceasta a fost răpită de un zmeu şi închisă în palatul său. De atunci, întreaga lume şi-a pierdut speranţa, simţind lipsa Soarelui. În acel moment, un tânăr fecior a plecat spre palatul zmeului pentru a elibera fata. Timp de un an, a căutat lăcaşul răpitorului, iar când l-a găsit, a purtat o luptă crâncenă cu zmeul, aceasta terminându-se cu victoria feciorului. Soarele, fiind eliberat, s-a ridicat pe cer şi lumea întreagă şi-a recăpătat lumina. Primăvara a revenit, dar tânărul zăcea fără suflare. Sângele cald curgea pe zăpada de un alb pur. În locurile în care zăpadă s-a topit, au răsărit ghiocei. De atunci, memoria tânărului curajos este cinstită, lumea împleteşte două aţe, una albă, alta roşie. Albul reprezintă ghiocelul, prima floare a primăverii, puritate şi inocenţă iar roşul simbolizează dragostea pentru frumos şi curajul tânărului care a eliberat Soarele.

     Mitul care circulă în Republica Moldova este diferit de cel provenit de la români. La 1 martie, Primăvara a pornit într-o plimbare la marginea pădurii şi a observat că, într-o tufă de porumbari, răsare un ghiocel de sub zăpadă. A vrut să îl ajute şi a dat la o parte zăpada şi ramurile cu spini. Iarna, infuriindu-se, a chemat Vântul şi Gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat, dar Primăvara a dat încă o dată zăpada la o parte, înţepându-şi degetul în mărăcini. Picătura de sânge, care a căzut pe floare, a făcut-o să reînvie. Astfel, Primăvara a învins Iarna şi culorile mărţişorului reprezintă sângele ei căzut pe zăpadă.

    Din punct de vedere istoric, originile mărţişorului nu sunt cunoscute cu certitudine. S-au efectuat varii cercetări arheologice în urma cărora s-au găsit amulete asemănătoare mărţişorului, ce datează de acum 8000 ani. Acestea erau purtate la gât, alcătuite din pietricele vopsite în alb şi roşu.

    Conform altor surse, sărbătoarea mărţişorului ar fi apărut în timpul Imperiului Roman, când Anul Nou începea în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta era atât zeul războiului cât şi al fertilităţii şi vegetaţiei. De aici şi culorile mărţişorului, albul reprezentând pacea iar rosul, războiul.

      Aceste mituri sunt adânc înrădăcinate în tradiţiile populare şi le sunt dragi oamenilor care tratează mărţişorul ca pe ceva pur şi sincer, un simbol al vieţii şi al iubirii. Noi vă urăm un 1 Martie frumos şi o lună plină de soare, linişte şi cadouri. Să ştiţi că este absolut necesar şi foarte important să purtaţi la mâna sau în piept un mărţişor, pentru că şnurul atrage sănătatea şi fericirea. Fie că este mai mic sau mai mare, din metale preţioase sau nu, handmade sau din fabrică, primit sau cumpărat, mărţişorul este simbolul primăverii în orice formă ar fi. Doar să nu lipsească şnurul roşu-alb.

        Mai jos aveți un video care vă va ajuta să vă faceți singure un mărțișor handmade. Aveți o gamă largă de obiecte de unde puteți alege: broșe, brățări, cercei, coliere, felicitări și multe altele.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *