Lust for Life, by Irving Stone – viaţa lui Van Gogh sau cum să-ţi împlineşti destinul

Nuvela biografică Lust for Life a fost scrisă în anul 1934 şi este prima operă semnificativă a scriitorului american Irving Stone. Acesta a făcut o muncă titanică de cercetare şi a scris cartea bazându-se pe scrisorile trimise de-a lungul vieţii de către Vincent Van Gogh fratelui sau, Theo. Nuvela este faimoasă pentru felul în care descrie originile celor mai îndrăgite picturi ale marelui Van Gogh, picturi care se găsesc în cele mai frumoase muzee din lume. Însă dincolo de artă, stă o viaţă simplă de om. Dincolo de strălucirea culorilor, de impresionism, de talent, stă o căutare neîntreruptă, o luptă pe viaţă şi pe moarte cu propriul eu, cu destinul şi cu iubirea.

Mulţi oameni ştiu că Van Gogh a fost un pictor sărman, care a trăit în sărăcie şi a murit la fel, înnebunit de soarele arzător din Provence. Însă sunt foarte departe de adevăr… Marele pictor provine dintr-o familie înstărită, chiar foarte bogată pentru acei ani (1860), care deţinea mai multe galerii de artă în Olanda, Anglia şi Franţa, dar erau şi preoţi, sculptori şi pictori.Copilul Vincent a fost interiorizat şi gânditor. Şi-a iubit enorm mama şi a dezvoltat de mic o atracţie pentru femeile mai puţin frumoase fizic, însă blânde şi bune, care comunică prin gesturi, nu prin cuvinte. În adolescenţă, rebelul Van Gogh, bogat şi nonconformist, se îndrăgosteşte de fete nepotrivite, care nu-i împărtăşesc iubirea. Tânărul suferă şi nu de puţine ori, se gândeşte ca nu are pentru ce trăi.

În cartea Lust for Life, Irving Stone descrie magistral această frământare a bărbatului Van Gogh, aflat pe treptele maturizării, care îşi croieşte drum în viaţă, tăind bălăriile din calea sa, exagerând de foarte multe ori, dar rămânând naiv, bun, încrezător. Căci, în afară de orice altceva, Van Gogh a crezut toată viaţa în puterea iubirii. Nu în raţiune, nu în libertate, nu în dreptate – ci în iubirea venită dincolo de cuvinte, venită din suflet şi nu din minte.Toată existenţa sa, Van Gogh a umblat de-a lungul drumurilor căutând cărarea care îi aparţine. De fiecare dată, i se părea că o zăreşte şi se avânta cu o pasiune nebunească pe ea. Apoi dădea greş, pentru că nu acela era drumul lui. Şi astfel au trecut 30 de ani… 30 de ani în care Vincent nu a ştiut că va fi pictor. Van Gogh s-a stins din viaţă la 37 de ani, după lungi frământări şi turbulenţe, care l-au împins să-şi ia zilele, nebănuind nici măcar o clipă moştenirea sacră pe care o lasă în urma sa.Opera sa este impresionantă prin frumuseţea brută a peisajelor şi chipurilor umane, prin onestitatea sa şi prin culoarea îndrăzneaţă, prin strălucirea seducătoare şi prin expresivitatea care a învins timpul. În scurta sa viaţă, Van Gogh a lucrat peste 860 de tablouri în ulei şi peste 1.300 de acuarele, desene şi schiţe. Opera sa include autoportrete geniale, peisaje, imagini din marile oraşe în care a trăit (Haga, Paris), portrete şi picturi cu floarea-soarelui, chiparoşi şi câmpuri aurii. Cele mai frumoase şi mai tulburătoare picturi au fost realizate în ultimii săi ani de viaţă (1889, 1890), când locuia în Saint-Remy-de-Provence, în Franţa, şi când a pictat celebra The Starry Night. Însă dincolo de opera sa provocatoare şi generoasă, Vincent a fost un bărbat, un artist tulburat. Ani la rând s-a căutat pe drum. A încercat să fie dealer de artă, a încercat să fie preot, desenator sau sculptor. S-a mutat într-o zonă defavorizată, unde trăiau sute de mineri într-o sărăcie lucie – şi a încercat să-i ajute, ajungând un fel de erou local – nebunul care desenază. Acolo a realizat, bineînţeles, unele dintre cele mai frumoase şi emoţionante schiţe din istorie, însă acolo şi-a distrus şi sănătatea.Van Gogh ajunsese să fie întreţinut de fratele său şi hulit de familie pentru că nu-şi găsise un rost până la înaintata vârstă de 25 de ani. Însă, Vincent nu s-a abătut niciodată de la căutarile sale, nu a încetat niciodată să spere că va descoperi care-i este menirea pe lume. A luptat cu toţi cei potrivnici, a răzbătut oarecum prin negura vieţii, a văzut lumina şi a fost învins de proprii demoni.Cartea lui Irving Stone nu este doar o nuvelă biografică. Este o poveste despre iubire, despre pasiune, despre destin şi despre forţa pe care trebuie să o ai pentru a te căuta pe tine însuţi. Este o carte curajoasă şi actuală, chiar dacă înfăţişează o poveste veche. Este o carte necesară şi tulburătoare, ca şi operele marelui Van Gogh. Christmas Boutiqueзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Budeanu

Jurnalist, blogger & Travel Writer. Pasionată de literatură, de filme, de muzică şi de biografiile vedetelor. Îmi place să descopăr lucruri şi locuri noi, dar mai ales să scriu despre acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *