Literatura SF o metodă de escapism – Philip K. Dick

Philip Kindred Dick este un reprezentant de seama a literaturii științifico-fantastice, influențând autorii de SF din anii 1980. Autorul explorează în romanele sale teme precum nebunia, realitatea, conspirații, simulacre, moarte și timp, lumea creată de el desfășurându-se într-un cadru paranoic. Personajele sale se află la granița dintre realitate și iluzii, suferind datorită separării de realitate ce deseori se datorează unei mari conspirații. De asemenea, protagoniștii de multe ori critică mediile în care se află, precum și identificările lor în acele medii.

În ficțiunile lui Philip K. Dick manifestarea realității alternative este adesea pusă pe baza unor boli mintale sau pe baza consumului de droguri. Operele sale sunt cu adevărat psihedelice și sunt realizate în conformitate cu interesele sale intelectuale legate de metafizică și teologie. Philip K. Dick a scris peste o sută douăzeci de povestiri și patruzeci și patru de romane, zece filme fiind adaptate după ficţiunile lui. Din operele sale amintim , Dick, P: Three Stigmata of Palmer Eldritch, Minority Report, , Ubik, iar dintre filme menționăm și .

Literatura științifico-fantastică oferă cadrul perfect pentru o evadare inteligentă din cotidian, redând povești care împletesc plăsmuiri fantastice cu legi științifice cunoscute. Pentru scrierile SF ancorarea în realitate reprezintă un suport rațional important. Aceste scrieri stimulează imaginația cititorilor, făurind universuri fascinante, uneori foarte îndepărtate și chiar cutremurătoare. Literatura SF prezintă un miraj intrinsec, ce impresionează și produce o imensă plăcere fanilor acestui gen literar.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

4 thoughts on “Literatura SF o metodă de escapism – Philip K. Dick”

  1. Philip K. Dick e urmatorul pe lista. Singurul roman SF pe care l-am putut citi pana la capat e “2001- Odiseea Spatiala”. Asimov, S. Lem, Arkadi & Boris Strugatsky – toti dezamagiri…

  2. Singura carte de Dick pe care am citit-o a fost Do Androids Dream of Electric Sheep. Meh… Si atat. Macar in alte cazuri, cum ar fi seria Rama (Clarke) sau, mai ales, Dune (Herbert), am recunoscut clar valoarea literara in sine dar tot mi-e… chiar scarba de ce e prezentat, de toata acea mizerie umana detaliata in ele (da, stiu ca asta ar face oamenii daca ar putea, si tocmai pt. ca stiu nu vreau sa vad si-n carti – daca n-ai solutii de a elimina aceste comportamente, raman la escapism complet, adica fantasy, tyvm).

    Bine, chestie de gusturi, dar cred ca singurul autor SF pe care l-as recomanda personal din cei din care am citit cate ceva ar fi L. E. Modesitt Jr. (pt. ca la Gene Wolfe zic ca e destul fantasy amestecat pe acolo ca sa-l pun in alta categorie… daca ziceti ca-i SF, atunci in primul rand asta).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *