Literatură feminină la superlativ

Ştiu, ştiu că sunt multe lucruri de văzut şi experimentat şi încă şi mai multe cărţi de citit. E greu să răzbeşti într-atâtea tentaţii, să ştii de ce ai nevoie, să nu te arunci cu capul înainte şi să-ţi pară rău c-ai pierdut timpul. Nu zicea degeaba Frank Zappa: “Atât de multe cărţi, atât de puţin timp”, timpul e esenţial în toată această frumoasă poveste de dragoste pe care şi voi, şi eu, o trăim alături de cuvântul scris.

Mai jos, însă, e posibil să fiu şi eu parte la meteahna pe care orice cititor de cursă lungă o are, şi anume, cărţile care se tot adună pe noptieră şi rămase nerăsfoite pentru mult timp. Tsundoku, cum ar veni! Dar cărţile următoare sunt scrise de femei şi sunt unele dintre cele mai bune romane publicate în ultimii cinci ani.

Care dintre ele vă ispiteşte cel mai mult?

Americanah de Chimamanda Ngozi Adichie – un roman despre ce înseamnă să fii negru în secolul 21 în America, Anglia şi Africa şi o descriere excepţională a imigraţiei şi singurătăţii.

Everything I Never Told You de Celeste Ng este despre secretele care au ţinut împreună o familie americană şi care, în cele din urmă, reuşesc să-i dezbine.

Sticletele de Donna Tartt e una din cărţile acelea pe care cu greu le vei lăsa din mână. Scriitura e pasionantă, te ţine constant cu sufletul la gură şi, în plus, are şi nişte intermezzo-uri despre artă absolut fermecătoare.

Land of Love and Drowning de Tiphanie Yanique are multă suflu şi vigoare, înfăţişând viaţa locuitorilor din Insulele Virgine şi descriind magnific locurile şi oameni.

Bad Feminist de Roxane Gray este o colecţie de eseuri despre politică, critică şi feminismul zilelor noastre, iar portretul care reiese este al unei excepţionale femei de culoare care face eforturi constante de a se înţelege pe sine şi societatea în care trăieşte.

The Lifeboat de Charlotte Rogan e povestea lui Grace Winter, proaspătă soţie şi văduvă, care pluteşte pe o barcă de salvare după ce nava pe care se afla cu soţul ei explodează. Femeia este o supravieţuitoare, iar supravieţuitorii sunt, aşa cum ştim cu toţii, unii dintre cei mai periculoşi oameni.

Ten Thousand Saints de Eleanor Henderson este drama mai multor generaţii ce se desfăşoară în New York-ul anilor ’80 şi ale cărei teme majore sunt adopţia, drogurile, sarcina adolescentină, punk rock-ul şi nesăbuinţa tinerilor.

The Immortal Life of Henrietta Lacks de Rebecca Skloot. Henrietta Lacks este o femeie care a murit la vârsta de 30 de ani din cauza unei tumori canceroase cu o dezvoltare foarte rapidă. Celulele ei au fost cultivate in vitro şi au fost folosite în lumea întreagă sub numele de HeLa. Ele au permis punerea la punct a vaccinului contra poliomielitei şi la o mai bună cunoaştere a tumorilor şi virusurilor, dar şi în dezvoltarea clonării şi terapiei genice.

The Orchardist de Amanda Coplin este un roman istoric în tradiţia lui Faulkner, Annie Proulx sau Toni Morrison, intens şi tumultuos, cu descrieri ample şi monologuri interioare care încetinesc, dar îmbogăţesc povestea.

 

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *