Literatura coreeană

În zilele noastre, literatura coreeană ia din ce în ce mai mult avânt, cunoscând pe zi ce trece un succes răsunător în rândul societăţilor occidentale. Acest lucru nu este de mirare dat fiind spectrul larg pe care scriitorii coreeni îl abordează. Teme precum războiul, dragostea, trădarea şi ura sunt transpuse pe un fond cu adevărat emoţionant. Realismul de care dau dovadă aceşti scriitori alături de exploatarea naturii psihicului uman, amestecat cu fresca diferitelor epoci, dau naştere unor romane fără cusur. Ca atare, aceste lucrări au devenit din ce în ce mai căutate, lucru demonstrat de zecile de traduceri.Un prim scriitor care merită luat în discuţie este Chang Rae Lee cunoscut în special de americani, datorită lucrării Native Speaker. Acest roman este cu totul covârşitor şi emoţionat căci descrie viaţa unui emigrant sud-coreean pe meleagurile americane care se confruntă zi de zi cu diferenţele culturale. Acest scriitor dă dovadă de un realism nemărginit, prezentând fără perdea greutăţile vieţii unui om ce caută să-şi găsească identitatea.Un alt scriitor contemporan important este controversatul Hwang Sok Yong al cărui trecut zbuciumat a fost transpus în rândurile lucrărilor sale. Hwang împeleteşte faptele reale cu literatura, abordând teme care ridică triste amintiri poporului său. În cunoscuta lucrare Shim Chong, fille vendue, autorul îşi descrie propria ţară aflată sub stăpânire străină la sfârşitul secolului al XIX, şi al cărui popor cu greu reuşeşte să se adapteze acestei situaţii. Pe acest fond se desfăşoară viaţa tinerei Shim, care se vede obligată să recurgă la prostituţie pentru a putea supravieţui. Tonul grav al epocii, drama pe care personajele o trăiesc compun un tablou dinamic al acelei perioade.Şi nu în ultimul rând de menţionat este Kyung-Sook Shin , scriitoarea de origine coreeană care s-a făcut remarcată pe plan mondial prin romanul Please Look After Mom, vândut în mii de exemplare. Succesul lui se datorează unei poveşti aparent simple a membrilor unei familii din Coreea zilelor noastre, care din cauza unui eveniment-rătăcirea mamei lor- vieţile acestora se schimbă ireversibil. Scriitoarea pune accentul pe psihicul uman, pe trăiri, emoţii şi intrigi, atrăgând astfel privirile curioase ale cititorilor.Pentru oricine persoană doritoare de nou, contactul cu lucrările scriitorilor coreeni este cu adevărat o provocare.Un articol de Claudia Diana TomaA History of Korean LiteratureMai multe despre Coreea

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

1 thought on “Literatura coreeană”

  1. Da, foarte bun articolul. Chiar as vrea sa intru in posesia unui autor coreean si sa vad universul pe care acesta il creeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *