Lista scurtă a Man Booker Prize 2015

Ieri a fost anunţată lista scurtă a Man Booker Prize ce va fi decernat pe 13 octombrie anul acesta în cadrul unei gale ce va avea loc la Londra. Autorii de pe lista scurtă primesc un cec de 2500 lire sterline şi o ediţie specială a cărţii lor. Marele câştigător al premiului se va bucura de un premiu constând în 50,000 lire sterline şi recunoaştere internaţională.

Cei şase nominalizaţi sunt:

Marlon James pentru A Brief History of Seven Killings

Tom McCarthy pentru Satin Island

Chigozie Obioma pentru The Fishermen

Sunjeev Sahota pentru The Year of the Runaways

Anne Tyler pentru A Spool of Blue Thread

Hanya Yanagihara pentru A Little Life.

Dintre cei şase autori, doar Tom McCarthy a mai fost nominalizat o dată, în 2010, pentru romanul C. Marlon James este primul scriitor din Jamaica care a fost pe listă vreodată, iar Chigozie Obioma este al doilea nigerian, după Ben Okri. El este, de altfel, şi cel mai tânăr nominalizat de anul acesta (28 de ani).

Unul dintre juraţii Man Booker, Michael Woods, a spus, după anunţarea listei scurte: “Sincer, romanele sunt destul de întunecate”. Temele tratate de acestea includ autoflagelarea, violenţa gangsterilor, uciderea între rude, exploatarea muncitorilor ilegali, zădărnicia vieţii şi abuzul de copii.

Autorii nominalizaţi vin din culturi diferite şi sunt în etape diferite ale carierei lor, debutanţi sau la apogeu (cel mai în vârstă nominalizat este Anne Tyler – 73 de ani).

Pariurile par să meargă în favoarea romanului A Little Life, al doilea roman al autoarei născute în Hawaii, care spune povestea vieţii a patru prieteni de facultate, dintre care unul a fost supus unui abuz inimaginabil şi apoi crescut de călugări după ce a fost abandonat de mama sa. În ciuda celor 700 de pagini intense şi pline de emoţie, cartea a fost primită cu mult entuziasm de cei mai mulţi dintre critici.

Care este preferata voastră?

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *