Lista lungă a Man Booker Prize 2015

Man Booker Prize promovează cele mai bune titluri de ficţiune, premiind cea mai bună carte a anului încă din 1969. Premiul este unul dintre cele mai importante ale lumii literare şi poate fi o piatră de hotar în stabilirea notorietăţii mondiale pentru câştigător, garantând vânzări record ale operei respective. Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără şi Julian Barnes, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Iris Murdoch sau Ian McEwan.

Lista lungă a premiului din acest an a fost anunţată pe 29 iulie şi conţine o serie de 13 titluri cu o tematică variată. Lista scurtă va fi anunţată pe 15 septembrie, iar premiul cel mare va fi acordat pe 13 octombrie 2015.

Nominalizaţii de pe lista lungă sunt:

Did You Ever Have a Family, Bill Clegg – în acest roman de debut, autorul spune povestea sfâşietoare a lui June Reid a cărei viaţă este devastată de un dezastru care ia viaţa fiicei sale, a logodnicului acesteia, a fostului ei soţ şi actualului prieten, ea rămânând singura supravieţuitoare. O poveste despre umanitate, iertare şi speranţă, a familiei care ni se dă şi a celei pe care ne-o creăm noi înşine.

The Green Road, Anne Enright – Odată ce cresc, cei patru copii ai lui Rosaleen Madigan părăsesc vestul Irlandei pentru o viaţă mai bună pe care speră s-o găsească în Dublin, New York sau Mali. La vârstă înaintată, dificila, dar minunata lor mamă anunţă că este pregătită să vândă casa şi să împartă câştigul. Cei 4 copii, acum adulţi, vin acasă pentru un ultim Crăciun, cu sentimentul că vieţilor lor dispar, iar istoria personală este vândută.

A Brief History of Seven Killngs, Marlon James – romanul despre încercarea de asasinare a lui Bob Marley în anii ’70 marcaţi de reggae, disco, sex şi exces.

The Moor’s Account, Laila Lalami – În acest roman, autoarea ne înfăţişează memoriile imaginate ale primului explorator de culoare al Americii: Mustafa al-Zamori, numit Estebanico.

Satin Island, Tom McCarthy – o poveste despre felul cum experimentăm lumea în care trăim, eforturile noastre de a percepe sensul şi de a discerne ce este cu adevărat viaţa pe care o considerăm a noastră.

The Fishermen, Chigozie Obioma, Jon Gray – patru fraţi dintr-un oraş mic nigerian întâlnesc un nebun a cărui profeţie de violenţă ameninţă să le distrugă familia. Roman de debut.

The Illuminations, Andrew O’Hagan – Nimeni nu-şi mai aduce aminte că Anne Quirk a fost în tinereţe o pionieră a fotografiei documentare britanice. Dar atunci când Luke se întoarce în Scoţia, secretul lui Anne va ieşi la iveală.

Lila, Marilynne Robinson – un roman despre misterele existenţei, Lila urmăreşte povestea personajului cu acelaşi nume într-o poveste plină de teamă, mirare şi disperare.

Sleeping on Jupiter, Anuradha Roy – un roman despre religie, dragoste şi violenţă înăuntrul societăţii moderne.

The Year of the Runaways, Sunjeev Sahota – roman despre visele îndrăzneţe şi luptele zilnice a unei familii decise de circumstanţă. Un roman despre demnitate în faţa aversităţilor şi despre triumful sufletului uman.

The Chimes, Anna Smaill – un roman ce are loc într-o lume unde oamenii nu pot forma noi amintiri şi unde scrisul a fost distrus şi uitat. Roman de debut, The Chimes combină proza inventivă cu imaginaţia.

A Spool of Blue Thread, Anne Tyler – Toată familia e pe verandă, ascultând pe jumătate povestea mamei lor pe care au auzit-o de atâtea ori până acum. Şi totuşi ceva e diferit. Abby şi Red îmbătrânesc şi trebuie să se decidă cum să aibă grijă de ei şi de casa lor.

A Little Life, Hanya Yanagihara – Un imn dedicat dragostei şi prieteniei, un tablou impresionant al chinului sufletesc şi o examinare dură a tiraniei memoriei.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *