Limbile străine-aripi către necunoscut (Limba Suedeză)

Închidem ochii și pornim într-o călătorie în nordul Europei, în peninsula scandinavă. Ce să facem acolo? Să călcăm pe tărâmul Suediei, o țară cu peisaje superbe, obiceiuri mai mult sau mai puțin neobișnuite(cel puțin pentru un român) și o limbă care reprezintă o provocare pentru cei care se încumetă să o învețe.  Și de ce nu ar face-o? În articolul anterior vă spuneam că dacă aș fi nemuritoare aș învăța toate limbile Pământului. Însă cum nu sunt(fantastică constatare), mă limitez la câteva, printre care și suedeza. De ce? Nu știu, e exotică, neobișnuită, necomercială și foarte grea, mi-ar stimula toți neuronii. Aa, nu, nu are nicio treabă cu faptul că ador Ikea. Aia e altceva. Dar mi-aș dori, sincer, să le pot pronunța denumirile acelea de pe produse.

Ce trebuie să știți despre suedeză? Face parte din familia limbilor indo-europene germanice. Ce înseamnă asta? Că pronunția seamănă, pe alocuri, cu germana și puțin cu engleza. Încă un avantaj ar fi că dacă învățați suedeza veți putea înțelege atât norvegiana cât și daneza, căci din punct de vedere lingvistic acestea trei sunt similare. Se folosește alfabetul latin doar că au fost adăugate 3 litere: ÅÄ și Ö . Mai jos sunt câteva dintre expresiile comune:

Welcome   Välkommen (sg) Välkomna  (pl)
Hello   God dag Hej  Hallå
How are you?   Hur står det till? Hur är det?
Reply to ‘How are             you?’   Bara bra tack. Och du?
What’s your   name?   Vad heter du?
Good morning   God morgon
Good afternoon   God eftermiddag
Good evening   God kväll
Good night   God natt
Goodbye   Hej då

Ca orice altă limbă, suedeza are părțile ei dificle și reprezintă o provocare. Însă sună tare frumos și mitic, te duce cu gândul la personaje fantastice, într-o lume legendara.  Internetul este plin de filmulețe din care puteți asimila baza limbii. Mai departe trebuie să vă ajutați de diverse cărți pentru a putea ajunge la un nivel decent de conversație. Exista materiale pentru începători,dar și pentru avansați, așadar nu vă rămâne decât să porniți pe un drum mitic și  plin de surprize. Spor la învățat.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *