Lectura ta de Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, celebrată în noaptea de 31 octombrie şi preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală.

Sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, Samhain însemnând în irlandeza veche „sfârșitul verii”. Vechii celți credeau că granița dintre lumea noastră și cea de dincolo slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Celţii îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău, cu ajutorul măştilor şi a costumelor.

Numele Halloween provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, adică noaptea dinainte de „All Hallows”. “All Hallows” este numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, care este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Cu ocazia acestei sărbători, adulţii sculptează dovleci, meniţi să ţină spiritele rele la distanţă, iar copiii poartă costume și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (păcăleală sau dulciuri?). În unele țări, Halloween este serbat prin parade, baluri mascate și carnavaluri.

Dacă preferaţi să vă petreceţi seara de Halloween acasă, cu o carte bună, lectura perfectă pentru Halloween sunt(doh!) volumele horror. Mai jos puteţi găsi o selecţie de cărţi de groază, mai mult sau mai puţin înspăimântătoare, pentru copii, pentru adolescenţi şi pentru adulţi. 

Cărți halloween clasice

Cărți halloween young fiction

Cărți halloween pentru copii

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

1 thought on “Lectura ta de Halloween”

  1. ‘Let the Right One In’ e foarte mișto, iar ecranizarea suedeză e la fel de bună precum cartea.
    Intenționez să petrec Halloween recitind ‘The Bloody Chamber’, colecția de basme reimaginate scrisă de Angela Carter – tremurici garantați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *