Laureaţii Nobel pentru literatură-Sully Prudhomme

Sfârșitul de an aduce pe blogul Books Express o splendidă serie a laureaților Nobel pentru literatură, cei 109 care au primit acest premiu respectabil datorită contribuției lor aduse literaturii. Premiul Nobel  a spart frontierele și i-a apreciat pe toţi scriitorii în mod egal pentru operele care au încântat întreaga lume.“In special recognition of his poetic composition, which gives evidence of lofty idealism, artistic perfection and a rare combination of the qualities of both heart and intellect”. Primul premiu a fost oferit în 1901 lui Sully Prudhomme, poet și eseist francez. A investit cea mai mare parte din banii primiți în crearea unui premiu pentru poezie ce avea să fie oferit de Societatea geniilor literelor. A mai fondat o societate a poetelor franțuzoaice în 1902 împreună cu Jose-Maria de Heredia și Leon Dierx.

 Printre lucrările sale se numără: “Stances et poèmes“(1865), “Les destins“(1872), “La révolte des fleurs“(1874), “Le Bonheur”(1888). După publicarea mai multor volume de poezii, și-a concentrat atenția pe redactarea unor eseuri filosofice “L’Expression dans les beaux-arts”(1884), “Réflexions sur l’art des vers” (1892).A murit pe 6 septembrie 1907, după ce a suferit mai multe atacuri de paralizie, având și o sănătate precară încă din 1870.“Domnul Sully Prudhomme este un filosof, și el a vrut să confere poeziei filosofice mai multă rigoare, mai multa exactitate decât ar fi avut ea vreodată. Într-adevăr, el a realizat în exprimarea ideilor o claritate, în înlănțuirea raționamentelor o ordine, în expunerea ideilor o precizie ce nu au mai fost atinse. Iar filosofia pe care ne-o înfățișează impregnată de știința, atentă la descoperirile, la ipotezele istoriei naturale, ale fizicii, este cu adevărat filosofia zilelor”. (Lanson, Historie de le littérature française)займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *