Lasă tăcerea să-ți vorbească!

 „Dacă tac nu înseamnă nimic” (Răzvan Țupa)

„Dacă tac, încetez să exist?” mă întrebam nu demult. De câte ori nu ți s-a reproșat și ție că: „De ce taci și nu vrei să comunici cu mine?”/„De ce taci, te plictisesc?”/ „Vorbește că de-aia ai gură” (un fel de a spune „vorbește că de-aia ești om nu animal” al celor care nu realizează că un om este mai uman prin lucrurile pe care le tace) – astfel ajungând să crezi și tu, la fel ca mine, că tăcerea, ceva ce în mod normal este o virtute, a ajuns să fie privită de societate ca un soi de handicap. Ce-i drept, a fost dintotdeauna o armă cu două tăișuri, provocând suspiciune și ducând adesea la neînțelegeri din cauză că ne grăbim să tragem concluzii și să-i atribuim acea semnificație de care ne temem cel mai mult. Toate aceste lucruri m-au determinat să cercetez și mai de aproape tăcerea.

Silence is the canvas upon which music is painted. Without silence between notes, music would simply be noise.

 Lăsând deoparte două aspecte evidente ( tăcerea ca trăsătură a unei personalități introvertite și tăcerea ca o componentă esențială a evoluției spirituale) iată câteva lucruri despre tăcere pe care ar trebui să le știe oricine:

 • Tăcerea în sine nu înseamnă nimic. Valoarea, sensul sau intenția pe care le conține sunt date de context și variază în funcție de cultura în care se încadrează. Receptarea ei drept un element negativ este o trăsătură specifică mai degrabă culturii vestice pentru că aceasta definește comunicare ca pe un schimb, tăcerea devenind astfel o jignire. Nativii americani o consideră un semn de respect și chiar ceva sacru. În anumite culturi din Asia tăcerea ca lipsă a unui răspuns înseamnă dezaprobare. Pentru japonezi important este ca omenii să se simtă/intuiască unul pe altul fără cuvinte, ei prețuind tăcerea atât de mult încât un om mai „zgârcit” în comunicarea verbală e mai prețuit și demn de încredere, fiind exact ceea ce caută femeile atunci când vine vorba de căsătorie sau companiile când fac angajări.
 
 • Tăcerea nu e sinonimă cu lipsa comunicării, a spus-o și Marcus Tullius Cicero: ”Silence is one of the great arts of conversation.”. De ce? Pentru că omul nu comunică doar verbal, sensul cuvintelor este adesea definit de mimica ce le însoțește.
 
 • Un studiu recent, realizat în Olanda susține că durează numai 4 secunde pentru ca tăcerea să devină ciudată și incomodă, deoarece după acest timp apare sentimentul de respingere, excludere și ignorare.
 
 • Tăcerea este adesea în mod greșit asociată cu negativitatea, pasivitatea, incapacitatea și moartea, fiind văzută ca o absență a comunicării, sensului și intenției.
 
 • O altă eroare extrem de răspândită este a crede că a vorbi e sinonim cu a gândi.
 
 • Undele tăcerii se mișcă mult mai repede (aproape cu viteza luminii) în comparație cu undele sunetului.
 
 • Tăcerea este spaima celor care „suferă” de verbalizare compulsivă.
 
 • Izolarea prelungită în compania tăcerii amplifică acuitatea auditivă.
 
 • Cel mai la îndemână mijloc de a practica tăcerea este citind o carte.
 
 • Zgomotul este poluare nu numai pentru urechi ci și pentru gânduri.
 
 • Trebuie să taci ca să îți poți auzi gândurile și a te cunoaște cu adevărat
 
 • Atâta timp cât nu stăpânești tăcerea nu ai cum să fii un expert în comunicare pentru că tu vei auzi ce spun ceilalți, dar nu vei asculta cu adevărat.
 
 • Aversiunea față de liniște, în mare parte din timp, ascunde teama de singurătate. Lumea e plină de locuințe în care tronează televizorul pe care oamenii îl lasă pornit chiar și atunci când nu se uită la nimic, ci doar așa, ca zgomot de fundal pentru a se proteja de tăcere, acest bau-bau al societății moderne.
 
 •  Trăind într-o cultură care se vrea a pune preț pe împărtășirea gândurilor și sentimentelor, obișnuim să vorbim fără să reflectăm mai întâi, ceea ce duce la o conexiune superficială.
 
 • Lipsa tăcerii separă omul de propriul sine, îi produce stres și-l seacă de energie.
 
 • Cei care vorbesc mai puțin, atunci când în cele din urmă rostesc câteva cuvinte, acestea vor cântări mai mult și vor fi mai cu atenție ascultate.
 
Câteva citate despre tăcere:

“Wisdom is silence in a storm of lies.”  Dennis Maglinte

“If we will be quiet and ready enough, we shall find compensation in every disappointment.”  Thoreau

“Most of us know how to say nothing; few of us know when to let our silence speak louder.” C. Krosky

“Really successful people have the ability to practice effective silence.”  C. Krosky

“Silence is a source of great strength.”  Lao Tzu

“Silence is the sleep that nourishes wisdom.” Francis Bacon

“The practice is to remember that with the calm comes stillness, and with stillness comes the silence within. It is in the stillness of this silence that we fully merge with the sacred “presence of the infinite” — it’s also where we find the elusive peace we so often miss in the busyness of our daily lives.”

“Let us be silent, that we may hear the whispers of the gods.”  Ralph Waldo Emerson

“Speech is human, silence is divine, yet also brutish and dead: therefore we must learn both arts.”  Thomas Carlyle 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *