La vie d’Adèle

Asearǎ a avut loc avanpremiera filmului La vie d’Adèle, în cadrul Les films de Cannes à Bucarest şi în prezenţa regizorului Abdellatif Kechiche.

Câştigǎtor anul acesta al Palme d’Or, La vie d’Adèle prezintǎ o felie din viaţa unui cuplu de lesbiene, interpretate magistral de Léa Seydoux şi Adèle Exarchopoulos.

Filmul nu poate fi povestit pentru cǎ nu existǎ acţiune propriu-zisǎ. Sunt bucǎţi de viaţǎ, sunt momente din viaţa unui om, cu toate clişeele, cǎderile şi zâmbetele inerente oricǎrei fiinţe de pe acest pǎmânt. O primǎ observaţie ar putea fi faptul cǎ acest film are „carne”, e viu, complet, nu existǎ jumǎtǎţi de mǎsurǎ, se dǎ totul: când e vorba de emoţii, de scenele de sex brut, dar non-pornografic, de mâncat. Apropo de acest ultim aspect, nu mi-amintesc sǎ fi vǎzut recent vreun alt film unde personajul principal sǎ fie atât de expresiv atunci când mǎnâncǎ. Tehnica intruzivǎ a regizorului e de mare efect atunci când e vorba de mâncat sau de raporturile sexuale dintre protagoniste; lucru lesne de înţeles din moment ce aceste douǎ activitǎţi sunt atât de asemǎnǎtoare.

Poate fi puţin şocant atunci când pe ecran apar primele scene de sex, chiar dacǎ spectatorul ştie cǎ aşa ceva urmeazǎ sǎ se întâmple. Dupǎ aceastǎ primǎ datǎ, celelalte pot fi cel mult iritante. Nu se cenzureazǎ nimic, e viaţa în faţa ta, care te poate face sǎ râzi isteric, sǎ te incite, sǎ fii ruşinat, sǎ nu te simţi la locul tǎu. Sau sǎ te ridici şi sǎ pleci. Trupurile nu sunt doar dezirabile, ele sunt şi frumoase. O unire profundǎ între doi oameni de condiţie diferitǎ (Emma provenind din elitǎ, dintr-o familie de artişti şi Adèle- din clasa muncitoare), coup de foudre-ul de la început, tatonǎrile, flirtul, descoperirea intimitǎţii în toate aspectele ei, rutina, declinul. Faptul cǎ aceste douǎ personaje sunt de acelaşi sex nu este decât secundar. La fel ca Brokeback Mountain, de care mi-a amintit în scenele cele mai intense şi mai dureroase, La vie d’Adèle spune o poveste de iubire şi reuşeşte sǎ transmitǎ impactul devastator pe care altcineva îl poate avea asupra vieţii noastre.

Mai mult de atât, acest film are în prim-plan un om care va trece printr-un proces de iniţiere, de descoperire şi, mai apoi, de regǎsire. Adèle porneşte ca o adolescentǎ confuzǎ, devine femeie, dar existenţa ei surprinsǎ de film este plinǎ de angoasǎ. Filmul este, aşadar, despre gǎsirea identitǎţii, a unui drum… Din cele 800 de ore filmate, 3 au ajuns pe marile ecrane. Aşadar, un film lung, cu o poveste curajoasǎ şi frumoasǎ, care va mişca cu siguranţǎ ceva din resorturile noastre cele mai intime.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *