La ce te gândești?

Asta te întreabă toate rețelele de socializare, am observat eu. Și asta ne întrebăm cu toții în momente cheie din viață noastră: la ce se gândește celălalt? Dacă există o super-putere la care râvnesc de când pot să îmi aduc aminte, aceea ar fi puterea de a citi gândurile. Nu, nu am o curiozitate nesănătoasă privitor la amănuntele vieții celorlalți, ci îmi doresc să pot anticipa reacția lor față de mine, să pot prevedea comportamentul lor – atât pentru a evita situațiile neplăcute, cât și pentru a le accentua pe cele posibil plăcute.

Mai în glumă, mai în serios, am cercetat aspectul din toate perspectivele. Dacă stați și vă gândiți bine, toate se reduc la asta: a le citi gândurile celorlalți înseamnă, în ultima instanță, a-i citi pe ei. Ca pe un manual cu instrucțiuni. Și totul ar fi mult mai simplu, nu? Evenimente majore cu impact negativ asupra omenirii, crime odioase, eșecuri cu răsunet îndelungat în viața personală – toate acestea ar fi putut fi evitate, dacă cei implicați ar fi cunoscut adevăratele intenții sau motivații ale interlocutorilor.

Ca orice detectiv amator :), preocupat de asemenea probleme, am citit și vizionat cu interes tot felul de cărți, filme și seriale care să mă ajute să-mi ascuțesc puterea de a descifra ceea ce se află dincolo de afirmațiile oamenilor. E greu. E greu, mai ales pentru că societatea contemporană îndeamnă la concentrare asupra propriei persoane, și asta face imposibilă perceperea corectă a celorlalți. E prea plin capul nostru de gândurile proprii, ca să mai putem să facem exercițiul de a le bănui pe ale celorlalți. Ca o consecință, proiectăm asupra lor ideile noastre și uite așa ajungem să credem că suntem înșelați de alții, când cel mai mare Joker e chiar mentalul fiecăruia dintre noi.

Din seria lecturilor pe acest subiect recomand, pentru cei chinuiți de aceeași dorință de super-putere ca și mine :), o lucrare remarcabilă a lui Daniel Goleman, publicată acum 10 ani – anume Inteligența Emoțională. Care, deși atât de nouă ca știință, are privilegiul de a fi în atenția multor alte științe, acoperind toate domeniile de interes ale lumii.

Cartea lui Goleman cu același nume atrage atenția asupra lucrurilor intangibile și “nerostibile” din viață noastră și care ne pot hotărî destinul: emoțiile.Felul în care le înțelegem și felul în care le acceptăm constituie baza caracterului nostru. Caracterul ne determină conduita și conduita este cea care ne duce la succes sau la ruină.Par cuvinte mari, tocmai întrucât se referă la realități pe care nu putem pune degetul, dar mă gândesc la situațiile de la locul de muncă, situațiile din politică și nu în ultimul rând la situațiile din viața personală în care conștientizarea propriilor porniri și veleități ar putea influența decisiv rezultatul.

Căutările mele de a controla gândurile celorlalți au luat o turnură neașteptată când am înțeles că primul pas în demersul de a deține controlul lumii, și totodată cel mai important, e să te poți controla pe tine.

Autodisciplina și empatia sunt cele mai dificile lucruri de practicat, de aceea, măsura în care reușești să o faci e măsura forței tale.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *