Keep calm and love your skin

Pielea noastră este un organ  complex care are foarte multe funcții importante pentru buna funcționare a organismului. Ea ne protejează organele și în același timp ne ține de cald și frig. Pe lângă acestea și faptul că ar trebui să te protejezi de razele UV ale soarelui,  cât de mult știi cu adevărat despre pielea ta?

Iată câteva lucruri interesante despre pielea noastră:

1. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, măsurând aproape 7 metri pătrați.

2. Pielea nu are aceeași grosime peste tot. Pleoapele, spre exemplu, măsoară 0.05 mm, în timp ce pielea palmelor și a tălpilor are 1,5 mm.

3. Pielea este grea. Ea cântărește cca. 16% din întreaga greutate a corpului.

4. Pielea este formată din 3 straturi: epidermă, dermă și un strat de grăsime. Epiderma este stratul exterior și servește ca o barieră de protecție între corp și mediul înconjurător.

5. În fiecare minut pierdem un număr impresionant de celule ale pielii.  Cca. 30.000-40.000 de celule la fiecare minut.

6. Pielea ajută organismul să mențină controlul temperaturii. Atunci când organismul este supraîncălzit vasele de sânge se extind, astfel căldura poate fi eliberată prin piele cu ușurință. Atunci când corpul este rece, vasele de sânge se contractă pentru a menține căldura.

7. Când te-ai născut pielea ta a avut altă culoare. Pielea unui nou născut sănătos are o nuanță de roșu sau purpuriu, iar mâinile și picioarele au o nuanță albăstruie.

8. Acneea afectează și bebelușii. Și acest lucru are loc din cauza hormonilor mamei care sunt încă prezenți în sângele copilului.

9. Cicatricele sunt cauzate de leziunile dermei, al doilea strat al pielii. Cicatricile sunt o excrescență de colagen sub piele, iar acesta este diferit de colagenul pielii normale. Chiar și atunci când celulele pielii sunt înlocuite, colagenul cicatricii nu dispare. Pe țesutul cicatricial nu crește păr.

10. Felul în care dormi îți poate afecta pielea. Dormitul cu fața „îngropată”  în perna poate duce la apariția ridurilor.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *