Josef Mengele a.k.a. „Îngerul morții”

Istoria, din totdeauna, este şi a fost bogată în poveşti stranii şi oameni care au semănat frică şi teroare. Perioada contemporană, mai ales cea referitoare la cel de al doilea război mondial, ne dezvăluie o listă întreagă de astfel de personaje pentru care au devenit cunoscute pentru latura lor malefică şi inumană.

Un astfel de personaj este Josef Mengele, medicul nazist de la Auschiwitz- Birkenau. Unul dintre cele mai odioase personaje ale celui de-al Treilea Reich a fost fără îndoială acest doctorul nazist care a fost supranumit „Îngerul morții”. Mengele a inițiat și a efectuat experimente inumane pe prizonierii evrei, mai ales pe cupluri de gemeni.

I-a fost dată această poreclă de „înger al morţii” ca urmare a metodelor sale inumate de exterminare a deţinuţilor din lagărul nazist.  Mengele era adesea  prezent  la sosirea prizonierilor în lagăr şi decidea, alături de ceilalţi medici, cine să fie reţinut pentru muncă şi cine să fie trimis direct în camerele de gazare.

Printre experimentele sale preferate era acela de a injecta substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale şi cel puţin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor lor. Un alt experiment monstruos a fost introducerea deţinuţilor în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară.

Subiecții cercetărilor lui Mengele aveau condiții de viață mult mai bune decât restul deținuților. Dar medicul nu îi considera ființe umane, ci material pentru experimentele lui. Nu ezita niciodată să îi ucidă doar în vederea efectuării unei disecții.

După război, Mengele a părăsit Auschwitz-ul și a plecat la Gross-Rosen. În aprilie 1945 a fugit, dar a fost capturat și deținut la Nurnberg. A fost eliberat de aliați, care nu îi cunoșteau identitatea. După ce a stat ascuns la o fermă din Bavaria, Mengele a plecat în 1949 în Argentina, unde se refugiaseră şi alţi nazişti.

A murit la 7 februarie 1979 , înecându-se accidental, în timp ce s-a dus să facă o baie în apele Atlanticului, în  apropierea orașului Sao Paolo.

Cărţi referitoare la Josef Mengele:

Sursa: Historia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *