John Fowles

Juliade JuliaPrimul meu contact cu John Fowles a fost în momentul în care ascultam într-o emisiune recenzia cărții sale „The Magus”. Magicianul – în traducere românească – este un roman intrigant ce-ți lasă un profund sentiment de derizoriu.

The Magus
Personajul principal, britanicul Nicholas Urfe își părăsește adorata iubită pentru necunoscut și nou. Primește un post de profesor de limba engleză într-o școală de pe o insula grecească, care îl ademeneste din primul moment. Îi este extrem de ușor să renunțe la singura femeie care l-a iubit și admirat vreodata pentru farmecul unui nou inceput. Se incadrează perfect în tipologia barbatului instabil, vânătorul lacom de iluzii, în cautarea femeii mai „ femeie” decât cea de azi.Se trezește în mrejele și jocurile psihologice ale unui maestru iluzionist, în compania căruia realitatea și fictivul îmbracă aceleași veșminte. Este sedus de femeia pe care el o considera perfecta și despre care nici în ultimele momente nu este sigur că e miraj (un produs creat pentru el de maestrul psiholog) sau marea lui iubire. Situațile și stările prin care Nicholas trece sunt absolut fascinante prin multitudinea de detalii , suspansul și misterul fiind ingrediente nelipsite în proza lui Fowles.
The Collector
Cea de-a doua carte citită de mine este „The Collector”.Ideea celor două cărți se aseamană în aceeași măsură în care se completează. De această dată destinul se joacă cu viața unei tinere studente la arte care este sechestrata de un barbat bolnav psihic, care o iubește pe ascuns de ani de zile. Fascinant este modul în care personajele își prezintă povestea și atitudinea ta schimbatoare față de personajul negativ.În timpul petrecut în captivitate, Miranda adoptă diferite atitudini în ceea ce-l priveste pe bărbatul ce a sechestrat-o. Dacă la inceput îi era teamă, pe urma se convinge că este inofensiv și că nu o va agresa, cel putin sexual, apoi încearcă să se împrietenească cu el și să-l înțeleagă, îi este milă de el după care îl urăște și disprețuiește.Ambele personaje urmează cumva același destin, căci ele cad în mâna unor personaje care le modeleaza viața după propriul interes. Partea tristă a romanelor vine odată cu starea finală, și anume starea de conștientizare maximă că o ființă umană s-a jucat cu viata ta, iar asta îți marchează profund existent…займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

4 thoughts on “John Fowles”

  1. am pierdut doua sesiuni din cauza/datorita lui fowles…ce sa spun mai mult de atat?
    iti las nr meu,,poate o sa ajung pesonajul tau,,,

  2. Si “Iubita locotenentului francez” se incadreaza oarecum in aceasta tipologie a romanelor sale psihologice.

  3. Magicianul inca nu l-am citit, dar Colectionarul este impresionant, atat prin poveste cat si prin sentimentele pe care ajunge sa le aiba Miranda in perioada de captivitate.
    Imi pun Magicianul pe lista de citit cat mai curand!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *