Joaca de-a imposibilul. Cu mintea

Cei mai mari sportivi ai lumii sunt cei care doboară, în primul rând, recordurile de performanță mentală. Prin antrenarea atitudinii față de ce li se întâmplă (pe teren sau în afara lui, succes vs. eșec), prin disciplinarea gândurilor și a reacțiilor, încordarea atenției, dirijarea intuiției și printr-un permanent proces de învățare.Se transformă, astfel, în adevărate școli în mișcare, căutând să atingă echilibrul între educarea instinctului și surprizele intenției, ale logicii. Sportivii sunt spirite complexe, angajate mai ales într-o competiție cu propriile vulnerabilități, frici, nesiguranțe, pornind la drum pentru a dovedi imposibilul. Sau măcar pentru a-l provoca la un joc drept.Așa că nu e de mirare că cele mai importante exerciții de pregătire sunt acelea desfășurate pe terenul abrupt, alunecos și imprevizibil al minții, acolo unde se țese sau se destramă mentalitatea de campion. Nu al vreunui concurs, ci al propriei vieți.Mulți dintre ei sunt însoțiți în aceste acrobații fără plasă de siguranță, deasupra prăpastiei dintre voință, ambiție și orgoliu, de antrenori, maeștri spirituali sau de cărți-ghid, care să-i îndrume spre cel bun din ei, spre cel mai bun, să-i ajute să spargă bariere, să dărâme prejudecăți și să-și descopere povestea în lume. Indiferent de rezultatul de pe tabela de scor sau de la linia de finiș.Unul dintre campionii absoluți care înțeleg rosturile lecturii în antrenarea psihicului, înaintea unui meci complicat, este faimosul jucător de baschet James LeBron, considerat a fi unul dintre atleții supremi ai momentului. Imaginea cu el citind din „The Hunger Games”, cu doar câteva clipe înaintea unui meci decisiv din NBA, a făcut rapid înconjurul lumii și a devenit un exemplu.LeBron, care afirmase deja că „cititul întărește mintea” și îl ajută se calmeze, să se detașeze de presiunea exterioară, a conștientizat, după acest episod foarte mediatizat, cât de important este rolul său de model pentru tineri și a continuat să susțină, ori de câte ori a putut, rolul educației în devenirea unui sportiv, a unui om.

Novak Djokovic este numit adesea „intelectualul” circuitului ATP: vorbește cinci limbi străine, este pasionat de fizică, de literatură, de filozofie și istorie. Liderul tenisului mondial oferă, de fiecare dată, o lecție de disciplină, pe teren. Mai toate disputele se poartă întâi între temperamentul impetuos al sârbului, firea lui năvalnică și o construcție metodică a jocului, o strategie limpede, gândită în detaliu. A durat câțiva ani, dar acum rațiunea este cea care ia hotărârile pe teren, iar un rol important în această transformare l-a avut și cartea The Power of Now, a lui Eckhart Tolle. Trăiește în momentul de acum, fii aici, în acțiune, nu lăsa grijile viitorului sau regretele trecutului să-ți anuleze prezentul, controlează-ți mintea și nu te lăsa abuzat de gânduri toxice – sunt doar câteva dintre învățăturile lui Tolle, care l-au făcut pe The Djoker să evolueze, atât în plan spiritual, cât și ca sportiv.The Power of Now este una dintre cărțile care au inspirat-o și pe Sarah Haskins, deținătoarea unui titlu olimpic la triatlon: „Cărțile motivaționale, ca acelea ale lui Eckhart Tolle, m-au învățat cum să rămân prezentă în mintea mea și cum să-mi înțeleg mult mai bine reacțiile negative. Orice competiție este un joc mental extrem. De multe ori, oamenii sunt surprinși să afle cât de mult te poate ajuta îmbunătățirea capacităților mentale pentru a face față unui nivel competițional mai înalt.”
Rusch to Glory:  Adventure, Risk & Triumph on the Path Less Traveled
Pentru a fi de trei ori campioană mondială la mountain bike, în trasee maraton de 24 de ore, cu siguranță ai nevoie să găsești un cifru al talentului. Iar Rebecca Rusch (care, atunci când nu face rafting, schi sau ciclism de performanță, este pompier), supranumită regina durerii și a rezistenței fizice, una dintre eroinele sportului modern, cu siguranță l-a aflat. Un rol important în această descoperire l-a avut volumul lui Daniel CoyleThe Talent Code, o incursiune în lumea plină de mister a inteligenței emoționale, acolo unde fiecare dintre noi poate contribui la „fabricarea” unei  înzestrări. Rusch redefinește noțiunea de curaj și ne invită să pătrundem, prin intermediul cărții ei de suflet, pe tărâmul încrederii în visurile noastre și a abilităților pe care nici măcar nu bănuim că le avem: „The Talent Code este un studiu fascinant despre cum putem învăța să excelăm în sport, muzică sau orice altceva, spune Rebecca. Explorează felul în care marii atleți învață și în care creierele noastre secretă mielină, pentru a ne ajuta să deprindem orice abilitate. Este o carte valoroasă pentru oricine, de la sportivi de ocazie, la atleți de elită, care vor să fie tot mai buni și să-și dezvolte talentul într-o manieră eficientă.”The Pillars of the Earth de Ken Follett, The Dream Manager, a lui Matthew Kelly sau Unbroken, a Laurei Hillenbrand sunt doar câteva dintre cărțile preferate de alți mari sportivi. Pentru că vorbesc despre confruntarea cu cel mai încăpățânat, surprinzător și viclean adversar: propria minte. Și despre cum poți face echipă cu ea, atunci când începi să o cunoști.

„De fapt, nu joci niciodată contra unui adversar. Joci contra ta, a celei mai ridicate ștachete și când îți depășești limitele, atunci poți fi cu adevărat fericit!” (Arthur Ashe, legendă a tenisului mondial)

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *