Jo Nesbo

“Losing your life is not the worst thing that can happen. The worst thing is to lose your reason for living.”

Jo Nesbo s-a născut în anul 1960 în Oslo, capitala Norvegiei. În tinerețe autorul a jucat fotbal pentru echipa norvegiană Molde, visul său de a juca pentru Spurs fiind spulberat complet atunci când a suferit o ruptură de ligamente la vârsta de 18 ani. După serviciul militar de trei ani Nesbo a urmat cursuri de economie în cadrul instituției The Norwegian School of Economics, iar în anul 1992 a înființat formația pop/rock Di Derre. Deși a fost vocalist principal și compozitor al trupei ce a avut un real succes în Norvegia, Nesbo a continuat să lucreze ca analist finanicar în timpul zilei, fiind cântăreț doar pe timp de noapte.

Primul său roman polițist din seria Harry Hole a fost scris în anul 1997, atunci când un editor i-a cerut să scrie o carte de memorii despre viața și experiența sa alături de trupa Di Derre, Nesbo oferindu-i în schimb romanul The Bat. Întreaga serie a avut un succes enorm, Nesbo câștigând importante premii printre care amintim: “The Glass Key Award” pentru cel mai bun roman polițist Nordic, ‘The Riverton Prize” și “The Norwegian Bookclub Prize”. Seria Harry Hole cuprinde: The Bat, The Cockroaches, The Redbreast, Nemesis, The Devil’s Star, The Redeemer, The Snowman, The Leopard, and Phantom.

Nesbo a scris de asemenea, seria de cărți pentru copii Doctor Proctor: Doctor Proctor’s Fart PowderDoctor Proctor’s Fart Powder: Time-Travel Bath BombDoctor Proctor and the End of the world. Maybe, Doctor Proctor and the big Gold Robbery. Alte cărți scrie de autor: The White Hotel și celebra carte The Headhunters, transformată în filmul cu același nume.

 

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *