Învață să gătești sănătos cu Gordon Ramsay

„The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine or the slowest form of poison.”

Sănătatea înseamnă sa mănânci sănătos, să îți cunoști corpul și să îl respecți, să nu îl sufoci cu mâncare de proastă calitate și să îl răsfeți cu cele mai bune și mai proaspete ingrediente gătite într-un mod corect. Trăim într-o lume agitată, mereu pe fugă, grăbită, care uită să mănânce sau mănâncă ce nu trebuie cât să își potolească foamea. Și pentru că cererea pentru fast-food este foarte mare, cam asta găsim la tot pasul, ingrediente nesănătoase,  bogate în calorii și grăsimi care ne distrug din interior. E greu să mai găsești ceva bun, gustos și bio, natural ca în grădina bunicii. Și atunci când găsim nu știm cum să gătim și tot la prăjeli apelăm. Eu am început ușor, ușor să renunț la combinația tigaie- mult ulei-foc mare. Am decis că este cazul să fac o schimbare în stilul meu de viață haotic și să încep de la mâncare. Dacă duc un regim de viață organizat, în care includ legumele și fructele proaspete, preparate corespunzător, elimin grăsimile saturat și măresc cantitatea de proteine de care corpul meu are nevoie pentru a crea masă musculară, automat mi se va schimba și viața activă și intelectuală, oboseala se diminuează, atenția și concentrarea vor fi sporite și voi avea energie de dimineață până dimineață. Dacă înainte nu știam cum să îmi prepar mâncarea, acum știu. Am tras cu ochiul la câțiva bucătari care știu ce fac și am descoperit că ciocănelele de pui sunt mult mai bune gătite în tavă sau pe gril decât în baie de ulei.  Printre bucătarii preferați se numără și Gordon Ramsay, chef-ul cu 15 stele Michelin. Îi urmăresc emisiunile și îmi notez din „tips&tricks” pe care să le aplic și în bucătăria mea. Vă dezvălui și vouă 7 feluri de a găti mâncarea într-un mod sănătos și corect, așa cum am învățat de la Gordon.

  • La abur: Aburul păstrează nutrienții în alimente. Secretul este să nu gătiți foarte mult mâncarea și să știți cum să o asezonați pentru o savoare inedită. Nu vă grăbiți să cumpărați cel mai scump și mai performant aparat de gătit cu aburi, dacă nu aveți deja unul. Întoarceți un castron cu fundul plat în sus, rezistent la căldură, și puneți-l într-o tigaie mare sau wok, puneți apoi o farfurie rezistentă peste cu alimente. Puneți apă fiartă în tigaie, cât să acopere castronul și acoperiți cu un cap. Gătitul cu aburi este ideal pentru pește, piept de pui și legume.
  • În apă fiartă: Ca legumele și carnea să rămână fragede și suculente cel mai bine ar fi să le fierbeți într-o supă aromată. Își vor lăsa și ele gustul și savoarea, nutrienți și vitamine, și puteți transforma preparatul într-o tocană. De asemenea, și fructele pot fi fierte în apă cu zahăr, într-un sirop delicios, ușor picant pentru îndrăzneți.
  • Stir-fry: Pentru a obține o mâncare sănătoasă și rapidă, aveți nevoie de o tigaie cu puțin ulei de măsline. După ce ați tocat mărunt legumele și carnea, acestea pot fi gătite rapid și în același timp, în mod egal, la foc mic pentru ca alimentele să nu se ardă la exterior. Asezonate corect vor avea o savoare deosebită.
  • Pe gril: Înainte de a pune carnea sau legumele pe gril indicat ar fi să le marinați, mai ales că așa reduceți și cantitatea de ulei necesară pentru a găti. Carnea care se face mai greu, ar fi mai bine să o fierbeți înainte și apoi să continuați să o gătiți pe gril.
  • La cuptor sau pe grătar: Carnea perpelită puțin pe aragaz la foc iute trebuie băgată la cuptor la o temperatură mică. Perpelită puțin îi dă un gust și o culoare minunată, iar  la cuptor, la temperatură joasă, carnea devine fragedă și suculentă.
  • Sauté: Legume „sotate”, la foc medium spre mare, în puțin ulei de măsline sau unt, sunt delicioase. La fel si carnea, făcută cubulețe se face foarte bine într-o tigaie, condimentată potrivit. Ideal ar fi să investiți într-o tigaie care nu se lipește.  
  • Fierte înăbușit: Acest mod de preparare a legumelor sau cărnii presupune călitul acestora la foc rapid și mare, adăugându-se apoi puțină apă, vin sau supă și lăsate să fiarbă la foc mic cu capac până sunt gata.

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *