Intuiția, un instrument natural de cunoaștere

“Singurul lucru într-adevăr valoros este intuiția” A. Einstein

 

 

 

 

 

 

Conceptul de intuiție a fost îndelung studiat atât în cadrul științelor psihologice, cât și în afara lor. De asemenea, acest concept este utilizat într-un mod productiv în cadrul unor vaste serii de domenii, de la diagnosticul medical și hotărârile juridice, până la filosofie. Pentru majoritatea, intuiția înseamnă o certitudine pe care nu o poți explica, dar o poți simți și se manifestă mai ales atunci când trebuie sa iei anumite decizii în viața de zi cu zi. Luarea deciziilor optime este chiar o calitate și de multe ori procesul este unul dificil. În afară de factorii raționali implicați, atunci când luăm o decizie este prezent și un anumit instinct, o voce interioara sau un al șaselea simț. Dar oare să ne bazăm pe intuiție?

“Toții marii oameni sunt inzestrați cu intuiție. Ei stiu, fără analize, fără raționamente ce este important pentru ei să știe. Un adevărat conducător nu are nevoie de teste psihologice sau de referințe, pentru a-și alege subordonații. Un bun judecător, fără a intra in detaliile argumentelor legale, chiar pornind de la premise eronate, este capabil să dea o sentință corectă. Un mare om de știință merge în mod instinctiv pe calea care conduce către descoperire.” (Alexis Carrel – chirurg și biolog francez, laureat al Premiul Nobel pentru Medicină).

 

Pentru cele mai bune rezultate în ceea ce privesc deciziile este recomandat să fie luate în calcul ambele abordări – rațională și intuitivă. Dar nu uitați că deseori în viață se întâmplă se ne confruntăm cu situații critice, care se desfășoară rapid și care necesită o decizie urgentă. În cazurile în care nu mai există timp pentru analizarea contextului și pentru procesarea tuturor informațiilor, fiecare se bazează pe impulsuri personale pentru a lua o decizie. Jung definea aceste impulsuri ca pe funcții de explorare a necunoscutului. De asemenea, tot el a definit intuiția ca pe una din cele patru funcții psihologice fundamentale ale individului, alături de sentimente, simțuri și gândire.

Nu doar Carl Gustav Jung a fost preocupat de studierea intuiției, ci și alți psihologi de renume au acordat o mare atenție acestui aspect din viața noastră  și anume psihiatrul american Stanislav Grof  – fondatorul psihologiei transpersonale sau neuropsihiatrul italian Roberto Assagioli – fondatorul psihosintezei. Potrivit acestora, intuiția este un veritabil instrument de cunoaștere pe care fiecare om îl poate utiliza într-un mod natural. De asemenea, intuiția este pusă la loc de cinste în cadrul a multor culturi și căi spirituale, oamenii fiind învățați să își urmeze “vocea inimii” sau propriul simț al adevărului. Iar pentru cei mai puțin sceptici, intuiția demonstrează că oamenii sunt înzestrați cu minunate daruri spirituale.

“Intuiţia este trandafirul mistic care te va conduce la extazul suprem şi la viaţa nemuritoare.” Osho

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

2 thoughts on “Intuiția, un instrument natural de cunoaștere”

  1. Cea mai buna decizie pe care o poti lua este atunci cand nu te fortezi cu ganditu si analiza. Cea mai buna decizie vine dinauntru nostru de la sinele nostru superior, trebuie doar sa o ascultam

  2. Nici chiar asa. E bine doar sa iti exersezi intuitia si sa ii dai importanta, dar sa o filtrezi apoi si prin gandire si simturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *