Întrebări pe care ar trebui să ni le punem zilnic

Hai să recunoaștem, suntem ocupați. Serviciul, copiii, activitățile zilnice pe care le facem în mod mecanic, monoton, ca un robot, nu ne lasă să ne relaxăm și să ne regăsim. E parcă mai ușor să ne îngropăm în munca de zi cu zi, să activăm pilotul automat și să îl lăsăm pe el să ne conducă, fără să intervenim, să fim niște simple marionete în fața rutinei. E mult mai ușor așa decât să apăsăm butonul de pauză și să ne gândim la lucrurile importante, care contează cu adevărat. E adevărat, atunci când muncești din răsputeri și cu drag poate fi amuzant și productiv, dar ajungi și la epuizare, la un moment dat, și simți că o iei razna. Când vezi că se întâmpla asta, încearcă să îți stabilești prioritățile și să îți pui următoarele șase întrebări care ar trebui să te mențină cu mult peste linia de plutire.

1. De ce sunt aici?

Nu este o întrebare existențială. Se referă pur și simplu la un simț practic: „Ce m-a adus aici?” Cheia este motivația în timpuri de restriște. Trebuie să ne aducem aminte de ce ne încântă ceea ce facem pentru a ne relaxa și destresa. Motivația poate consta în siguranța financiară, realizări profesionale, oameni, distracție și nu numai. Orice lucru care ne ajută să muncim din greu, cu spor și drag pentru a realiza ceva care să merite. Mulțumirile și beneficiile nu vor întârzia să apară și, automat, apare și starea de bine. Trebuie să înțelegem că alegerile pe care le-am făcut și le vom face „in the heat of the moment” cum se spune, sunt cele care ne conduc pe calea aleasă de noi și trebuie să ne ajute să depășim cele mai mari provocări.

2. Ce aș mai putea face?

Pare redundant să ne gândim ce altceva am mai putea face când lucrurile deja sunt încurcate și blocate. Întrebarea însă ne ajută să identificăm ce îi lipsește planului de acțiune curent. Poate că există locuri unde abilitățile și talentele noastre ar fi utile și ne-ar ajuta să dobândim succes. Trebuie să stăm și să analizăm dacă ceea ce facem acum este benefic pentru noi și ne va ajuta pe viitor sau ne irosim timpul și energia degeaba, și atunci ar fi cazul să facem o schimbare.

3. La ce aș putea renunța?

Când lucrurile se mișcă repede, prioritățile se pot schimba instantaneu. Este important să reevaluăm sarcinile și să ne asigurăm dacă sunt cele potrivite pentru noi. Unele sarcini, care constituiau o prioritate înaltă, pot deveni mai puțin importante în urma evaluării noilor date. Oricum ar fi, după un timp este bine să ne oprim din ceea ce facem, în special dacă ne-am aglomerat și lucrurile sunt amestecate, și să examinăm problemele ca să le eliminăm pe cele care nu ne mai sunt utile. Ne putem concentra energia în scopuri productive și benefice pentru noi care să ne merite atenția. Așa eliminăm și frustrarea acumulată, renunțând la lucrurile care ne fac rău, încărcându-ne cu energie și bună dispoziție.

4. Cum aș putea fi mai eficient?

Necesitatea este mama invenției, și adeseori dăm naștere productivității și a unui control managerial excelent atunci când suntem foarte ocupați și implicați în proiecte. Asta până când intervine saturația și nu mai dăm randament. De aceea, e bine să punem pauză și să încercăm să găsim căi scurte și eficiente de a finaliza tot ceea ce trebuie să facem. Dacă reușim asta, lucrurile se vor schimba la 360 grade. Totul o să iasă mult mai bine, vom îndeplini sarcinile mult mai corect și mai eficient și ne vom alege cu sănătate fizică și mentală. Nu asta ne dorim cu toții?

5. Cui ar trebui să îi mulțumesc?

Trebuie să fim conștienți că singuri, fără ajutorul nimănui, ne-ar fi foarte greu să ajungem unde suntem acum și să ne bucurăm de succes. De aceea, e bine să fim recunoscători celor care ne oferă o mână de ajutor, celor care ne dau sfaturi bune și celor care contribuie la succesul nostru. Suntem înconjurați de oameni talentați și dedicați care nu ne lasă la greu și e frumos să îi apreciem și să le mulțumim.

6. Cum ar trebui să încep mâine?

Este adevărat că fiecare zi aduce noi provocări și nu ar trebui să ne gândim la ce va aduce următoare zi decât seara, după ce am dus la bun sfârșit prioritățile din ziua curentă. Dacă ne gândim prea mult la ce aduce viitorul riscăm să nu ne mai concentrăm pe prezent. Dar puțină planificare cu puțin timp înainte ne poate liniști și ne permite o structurare productivă și utilă pentru viitor. Așa că după 8 seara e bine să trecem pe hârtie toate sarcinile zilei următoare și un mod potrivit de abordare a planului de bătaie.

Cu puțină organizare și planificare vom reuși să trecem în revistă tot ceea ce contează pentru noi și ce este de viitor. Trebuie să gândim în perspectivă și să ne folosim de orice instrument aflat la îndemână pentru a progresa.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *