Interviu Dr. Roxana Șarov

Roxana Șarov, medic rezident Dermatovenerologie la Spitalul Universitare de Urgență Elias, ne-a oferit anumite sfaturi în legătură cu îngrijirea pielii și evitarea semnelor îmbătrânirii. Este membră a Fundației Mondiale pentru Sclerodermie (WSF), a Societății Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI) și a Societății Române de Dermato-oncologie.

Date contact: e-mail: roxanasarov@yahoo.com.

Ce recomandări de sezon ne puteţi oferi privind sănătatea pielii?Odată cu venirea sezonului rece, pielea se deshidratează mai repede, în special la nivelul feței și al mâinilor, zone ce vin în contact direct cu temperaturile scăzute, pot apărea fisuri preponderent la nivelul mâinilor, senzație de mâncărime și disconfort ce pot fi generalizate, fenomene care pot persista o perioadă îndelungată. Pentru a menține aspectul sănătos al pielii, este necesar să respectăm zilnic câteva reguli: hidratarea pielii este OBLIGATORIE.În timpul sezonului rece, cremele hidratante trebuie folosite după fiecare duș, dar și înainte de a ieși din casă. Hidratarea mâinlior se poate face de mai multe ori pe zi, chiar și după fiecare spălare a acestora. Purtarea mănușilor este o altă modalitate de a evita uscarea și, eventual, apariția fisurilor, menținând aspectul îngrijit al pielii. Creme cu factor de protecție solară (SPF) – Soarele ne afectează pielea 12 luni/an, motiv pentru care este indicat să căutăm creme hidratante pentru față cu SPF, în special pentru persoanele cu fototip deschis al pielii.

Care sunt efectele fumatului asupra pielii?

Se știe că principalul efect negativ al fumatului asupra pielii este îmbătrânirea prematură a tenului. Accelerarea acestui proces se datorează, conform cercetătorilor, faptului că reduce circulația sângelui oxigenat la nivelul pielii, inhibă producția de colagen și reduce elasticitatea pielii. Practic, ridurile apar mult mai devreme, comparativ cu nefumătorii, tenul își pierde culoarea, devenind palid, se deshidratează mai repede, porii sunt dilatați și apar pete hiperpigmentate.Pentru cei care au renunțat la fumat, însă, aceste efecte și-au facut deja simțită prezența, primul lucru pe care îl pot face pentru a îmbunătăți aspectul tenului este să bea multă apă; de asemenea, să consume fructe și legume bogate în antioxidanți și să utilizeze creme hidratante potrivite tipului de ten. Dacă acestea nu sunt suficient de eficiente, există o multitudine de proceduri non-chirurgicale, precum microdermabraziunea, peeling-ul chimic, lasere fracționale etc., care ajută la stimularea producției de colagen pentru a reduce vizibilitatea ridurilor și a reda tenului un aspect sănătos.

Care sunt consecințele unui machiaj excesiv de la o vârstă foarte fragedă?

Pentru că folosim fardurile în fiecare zi, pentru că unele femei nu merg nici măcar la piață fără să fie fardate, este important să știe la ce riscuri se supun pe termen scurt și lung. Utilizarea zilnică a cosmeticelor poate determina sensibilizarea și apariția reacțiilor alergice la nivelul feței.De asemenea, persoanele ce obișnuiesc să adoarmă fără a se demachia înainte pot observa exacerbarea acneei. Pe termen lung, utilizarea fardurilor contribuie la apariția prematură a ridurilor. Recomand achiziționarea produselor cosmetice fără parabeni, cu potențial risc carcinogenic, din magazine specializate ce oferă siguranță în privința calității acestora și a faptului că se află în temen de valabilitate.

Ce obicei de make-up este cel mai dăunător pentru piele?

Studii efectuate în acest sens au evidențiat că fardul de pleoape este cel mai dăunător produs cosmetic utilizat. Pielea din jurul ochilor este mai subțire și mai sensibilă, la acest nivel putând apărea reacții alergice ca răspuns al organismului la substanțele chimice conținute de acestea. Creioanele pentru conturul ochilor, rimelul și produsele destinate demachierii acestei zone sunt considerate la fel de periculoase. Recomand să le utilizați moderat și cu precauție.

La ce vârstă este recomandat fetelor să înceapă să se machieze, fără să le fie afectat tenul?

Din pacate, nu există o vârstă la care să începem a folosi farduri fără ca acestea să nu afecteze tenul într-o oarecare măsură.

Care sunt cele mai benefice alimente pentru ten şi care trebuie evitate?

Pe lângă faptul că o dietă echilibrată fără junk-food și alcool, este necesară pentru un organism sănătos, există alimente care ne pot ajuta să avem o piele sănătoasă, radiantă. Ceaiul verde – bogat în antioxidanți, reduce inflamația pielii, chiar și cea cauzată de arsura solară, reducând, astfel, riscul apariției cancerului cutanat.Acesta conține vitaminele C, D, si K, riboflavină, zinc, calciu, magneziu, fier, motive destule pentru a  înlocui cafeaua de dimineață cu ceaiul verde. Somonul- conține acizi grași esențiali ce ajută la menținerea unei pieli catifelate. Avocado- bogat în vitamina E, ajută la menținerea hidratării pielii. Afinele – reprezintă una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți. De ce sunt atât de importanți antioxidanții?Prin neutralizarea radicalilor liberi ai oxigenului, ajută la combaterea îmbătrânirii premature a celulelor din întregul organism, pentru o mai bună funcționare a acestuia timp îndelungat. Apa – cel puțin 6-8 pahare cu apă/zi, ajută menținerea unei pieli hidratate, precum și la eliminarea toxinelor odată cu transpirația. Mango – datorită conținutului de beta-caroten și vitamina A, este eficient în combaterea acneei și în procesul de reparare tegumentară.Morcovii – sursă bogată în vitamina A. Cartofii – conțin vitamina C,cupru, zinc, care ajută la menținerea integrității fibrelor de elastină. Citricele (portocale, grapefruit, lămâi, lime)- bogate în vitamina C contribuie la stimularea producției fibrelor de colagen. Alimente bogate în fier (spanac, ouă, carne roșie) – combat paloarea pielii și cearcănele la persoanele ce suferă de anemie. De evitat sunt: zahărul, hidrocarburile și alcoolul în exces, care afectează calitatea fibrelor de colagen.

Există vreun risc în cadrul procedurii de îndepărtare a alunițelor?

Atât timp cât îndepărtarea alunițelor se face de către un medic, într-un spațiu special amenajat pentru efectuarea acestor proceduri, îndepărtarea alunițelor, atât în scop estetic, cât și de necesitate, nu prezintă niciun risc real. Singurele complicații post-operatorii sunt reprezentate de infecție sau inflamație la locul exciziei, ce pot fi prevenite prin administrarea unui antibiotic și a unui antiinflamator timp de 5-7 zile post-procedural, sau apariția cicatricilor hipertrofice/cheloidului acestea neputând fi prevenite, deoarece sunt influențate direct de capacitatea de vindecare a fiecărui individ în parte.

Ce le recomandați celor care au o piele cu multe alunițe privind expunerea la soare?

În acest caz, recomand evitarea expunerii prelungite la soare, chiar dacă și-au aplicat crema cu factor înalt de protecție solară. Nu în ultimul rând, este obligatoriu consultul dermatologic al alunițelor în vederea efectuării unei dermatoscopii.

Care sunt cauzele apariţiei vergeturilor şi care este tratamentul împotriva acestora?

Vergeturile sunt cicatrici liniare, urmare a unei distensii cutanate importante, ce pot avea drept cauză o tulburare endocrinologică (Sindromul Cushing), creșterea bruscă în greutate, sarcina sau defecte la nivelul structurii fibrelor de colagen, acestea devenind sensibile la orice grad al distensiei cutanate. Odată apărute, ele nu mai dispar. Pot fi, însă, diminuate în urma tratamentului cu laser. Important este depistarea prezenței unei tulburări endocrinologice pentru a beneficia de tratament de specialitate și de a preveni apariția unor noi vergeturi, folosind creme hidratante după fiecare duș.

Ce efecte benefice are sportul asupra pielii?

Se cunosc efectele benefice ale activității fizice regulate asupra plămânilor, cordului și aspectului fizic. Puțini sunt cei care știu, însă, că sportul ajută la și menținerea aspectului sănătos al pielii. Prin stimularea circulației, sângele încărcat cu oxigen și nutrienți ajunge la toate celulele, în timp ce produșii toxici, precum radicalii liberi ai oxigenului sunt îndepărtați. Efortul fizic ajută la combaterea stresului, în acest fel, ameliorându-se o serie de afecțiuni dermatologice exacerbate de stresul psihic.În cazul în care practicăm sporturi în aer liber, crema de fotoprotecție este obligatorie, trebuie evitate echipamentele din fibre sintetice, strâmte, ce nu lasă pielea să „respire”, pentru a evita apariția iritațiilor sau a leziunilor acneiforme.Ce trebuie să evităm pentru a combate efectele îmbătrânirii pielii?Pielea este un organ care odată cu trecerea timpului, chiar și în condiții ideale, se uzează: își pierde din elasticitate, culoare, moment în care apar și ridurile. Însă, timpul nu este singurul vinovat pentru apariția ridurilor. Pentru a combate îmbătrânirea prematură, sunt necesare:

  • Renunțarea la fumat – există numeroase campanii anti-fumat care au făcut publice efectele sale negative asupra tenului;
  • Evitarea expunerii prelungite la UV – deși bronzul ne ajută să trecem cu succes de perioada verii, prețul pe care îl plătim mai târziu este prea mare. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât efectele negative ale radiațiilor UV sunt mai severe, ducând la apariția arsurilor solare, al îmbătrânirii pielii prin tulburarea circulației la acest nivel și inhibarea producției de colagen și, nu în ultimul rând, prin apariția cancerului cutanat. Folosirea cremelor în fiecare zi a anului, evitarea expunerii la orele amiezii, folosirea unei pălării, ne ajută să amânăm apariția semnelor de îmbătrânire.
  • Expresiile faciale – desigur că acestea nu pot fi evitate, însă, utilizarea fillerelor sau a injecțiilor cu toxina botulinică reduc vizibilitatea ridurilor de expresie.
  • Dieta – este recomandat consumul fructelor și legumelor bogate în antioxidanți.

Orice femeie trebuie să accepte ca îmbătrânirea pielii, respectiv apariția ridurilor sunt inevitabile. Dacă urmăm un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, sport, evitarea fumatului și a expunerii prelungite la soare, putem întârzia acest proces.Dacă acesta și-a făcut apariția, din fericire, există numeroase metode non-chirurgicale sigure, utilizate cu succes de mult timp, disponibile în cabinete dermatologice.

Clic pentru a vedea toate cărțile din domeniul DERMATO:LOGIEPentru orice detalii vă stăm cu plăcere la dispoziție.займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *