Interviu cu Brândușa Novac, director Circ Variete & Globus

“Circul este o artă la periferia artelor, considerat Cenuşăreasa artelor[..], sper să reuşesc să conving spectatorii, politicienii, guvernul, să conving pe toată lumea, că circul este într-adevăr o artă.”În urmă cu o săptămână s-a încheiat Festivalul Internaţional de Artă a Circului, ediţia 3-a, desfăşurat la Bucureşti. Au participat: circul Scott din Suedia, Circul de Stat din Ucraina şi Circul de Stat Românesc.Pentru a doua oară, Circul Variete & Globus a luat marele premiu Leul de Aur, dar şi multe alte premii: scenografie, costume sau muzică, pentru spectacolul DESTINUL DACILOR.

Felicitări pentru premiile câştigate. Spuneaţi pe scenă că vă veţi ţine de promisiune şi nu veţi mai concura anul viitor. De ce?Noi nu am făcut acest festival numai pentru noi şi doar ca să câştigăm noi, dar observăm că este a doua oară când intrăm în competiţie și luăm premiul cel mare. Am hotărât să nu intrăm an de an, să îi încurajăm şi pe cei din străinătate să intre în competiţie, pentru ca publicul să poată să compare şi să îşi dea seama, care este cel mai bun în competiţie şi care este nivelul nostru.Eu de foarte multe ori spun că, circul românesc, Circul&Variete Globus, este în topul circurilor din lume, şi este considerat unul dintre cele mai bune din Europa. Oamenii dacă nu vin să vadă, probabil că nu cred. Recunosc că nici eu nu am mai fost la un spectacol de circ de când eram copil. Acum observ că este diferită structura unui spectacol. Nu mai este doar pentru copii.Este şi pentru copii, dar ei nu vin singuri la circ. Am făcut spectcole şi pentru cei mari. Nu voiam să vină, să îşi lase copii în scaune, să vorbească la telefon sau să aibă alte activităţi. Aşa că am creat spectacole pentru toate vârstele, să fie alături de noi, să apalude şi cred că uşor, uşor, în ultimii ani, au venit în număr din ce în ce mai mare. Atunci când le oferi spectacole de bună calitate, când văd la televizor toate show-urile minunate din lume, ei compară. Important este să îi aducem aici, o singură dată. Dacă i-am adus o singură dată, i-am câştigat pentru toată viaţa. De când că ocupaţi de această meserie, de director al circului Variete Globus?Sunt managerul Circului Variete& Globus de 14 ani. Eu când am dat concurs, am crezut că vin, rezolv tot, stau doi ani şi plec. Eu sunt regizor de film. Au trecut 14 ani, nu am apucat să fac însă vreun film, pentru că atât m-am dedicat Circului Globus şi artiştilor de circ, încât mai am multe de rezolvat pentru ei.Circul este o artă la periferia artelor, considerat Cenuşăreasa artelor şi vreau să fac în aşa fel încât din ultima să devină prima.Este pariul meu cu tot ceea ce înseamnă factor de decizie în România dar şi în Europa. Pot spune însă că, în Europa arta de circ este catalogată la adevărata ei valoare. Sper ca măcar până la 20 de ani (n.r de când este manager) să reuşesc să conving spectatorii, politicienii, guvernul, să conving pe toată lumea, că circul este într-adevăr o artă.

Cât de dificil este să pui în scenă un astfel de spectacol? Care este procedeul?

La noi, lucrurile sunt un pic mai complicate faţă de crearea unui scenariu şi a unei regii de film, de exemplu. Neavând o şcoală de circ, eu de fiecare dată trebuie să scriu scenariile pe ceea ce este în pregătire în acel moment, pe ceea ce are performanţă şi valoare.

Diferenţa este că scenariul trebuie să îl scriu în funcţie de posibilităţi, şi nu de imaginaţie. Imaginaţia se duce însă departe, şi am reuşit în ultimii ani să mă adaptez acestei situaţii de criză, să-i spunem. Este mult mai greu să creezi pe ceea ce ai, decât să te duci în lumea viselor, să scrii şi să regizezi aşa cum ai putea cu adevărat.

Am luat alături de noi, nu numai artişti de circ, sunt alături de noi actori, cântăreţi, şi am creat pentru ei personaje. Unii dintre ei nu erau obişnuiţi să vorbească, alţii, nu erau obşnuiţi să cânte, alţii, să facă acrobaţii.

Am făcut o echipă mare, foarte mare şi, de fiecare dată venim cu upgradări ale spectacolelor, astfel încât de fiecare dată ni se spune că ultimul spectacol este cel mai bun. Aşa ni s-a întâmplat şi acum, la Destinul Dacilor, toţi au spus că este fenomenal şi cel mai bun. Cineva mi-a spus „să te văd care va fi următorul, pentru că te obligi singură să te întreci.”

Cât durează montajul, punerea în scenă a unui spectacol?

Montarea propriu-zisă îmi ia puţin, şi pentru că m-am obişnuit să lucrez repede, pentru că nu avem bani suficienţi să ţinem artiştii din străinătate luni de zile şi să facem o pregătire reală, cum se întâmplă la alte circuri. Şi atunci trebuie să montăm spectacolul în maxim 2 săptămâni şi de obicei, repetiţiile generale nu durează mai mult de o săptămână.

Este un maraton, muncim de dimineaţă până seară, noaptea facem lumini, mai periem scenariul şi a doua zi, o luăm de la capăt.

După ce dăm premiera, cădem, dar cădem fericiţi.

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *