Interviu: Carmen Ivanov despre dicție

Carmen Ivanov lucrează în domeniul jurnalismului și are o experienţă de 10 ani în radio şi televiziune (peste 10.000 de ore live în fața microfonului). În prezent este director de ştiri la Radio CityFM şi trainer de dicţie profesională.

A ţinut cursuri de dicţie la Şcoala de Televiziune și predă la Centrul pentru Jurnalism Independent. De asemenea, ea deține un blog şi un site, dictie.ro, destinat celor care doresc să îşi îmbunătăţească pronunţia.

Later edit: Pe 13 mai 2013, Carmen a publicat până acum singurul manual de dicție din RomâniaŞase saşi în şase saci: Manual de dicţie

 

De cât timp lucrați în radio și care este legătura dintre radio şi dicţie?

Sase sasi in sase saci
 Anul 2000 a fost cel care a marcat începutul carierei mele în radio. Primul meu loc de muncă a fost la Radio Contact, unde după o scurtă probă de voce am ajuns la pupitrul de ştiri, deşi nu aveam foarte multă experienţă în domeniu. Echipa de acolo credea că sigur am fost antrenată deja de cineva, în ciuda protestelor mele.Acolo am deprins multe dintre tehnicile de rostire la microfon, însă de foarte mare folos mi-au fost cele cateva zeci de ore de dicţie pe care le-am urmat în timp ce munceam la Radio Difuziunea Română. Legătura dintre radio şi dicţie trebuie să fie una foarte strânsă, deoarece la radio nu te poţi folosi decât de limbajul verbal şi cel paraverbal, ceea ce înseamnă că fără tehnici de respiraţie diafragmatică, o pronunţie corectă, o voce de calitate şi o intonaţie perfectă nu prea ai cum să faci performanţă şi să transmiţi ştirile sau informaţiile în mod corect.

Pentru ce este importantă o dicţie bună?

O dicţie bună te ajută în primul rând să comunici cu ceilaţi mai uşor. Nu trebuie neapărat să lucrezi în radio sau în televiziune ca să îţi perfecţionezi modul în care comunici. E foarte important ca atunci când vrei să transmiţi un mesaj verbal acesta să fie receptat întocmai şi fără dificultate, iar emiţătorul mesajului să  poată face acest lucru cu un minim de efort.

Cine are nevoie de dicţie?

În sensul de bază, dicție se referă la vocabularul și stilul de exprimare în poezie sau proză ale autorului/vorbitorului. În sensul contemporan însă, dicție defineşte arta (şi ştiinţa) de a vorbi clar, astfel încât fiecare cuvânt să fie auzit și înteles perfect, în întreaga sa complexitate, de către interlocutor. Această definiție înglobează conceptele de pronunție și ton, și deviază de la vocabular și stil. Dicția este un câmp de studiu vast, cu aplicații multiple. Orice persoană care dorește să activeze cu succes în domenii în care vorbirea în public este esențială, trebuie să stăpânească perfect dicția, vocabularul și sintaxa, printre multele altele.

Ce defecte de vorbire se pot corecta prin practicarea cursului?

Majoritatea defectelor de vorbire se pot corecta prin exerciţii de dicţie, contează însă foarte mult modul în care cursantul abordează subiectul, de cantitatea de exerciţii pe care este dispus să o execute, dar şi de cât de accentuat este respectivul defect.  Există exerciţii de dicţie dedicate pentru fiecare defect sau particularitate de rostire în parte.

Din cadrul cărui domeniu aţi avut cele mai multe solicitări de cursuri de dicţie?

Cei mai mulţi cursanţi vin din zona de PR, vânzări, marketing,  jurnalism, teatru, dar am avut şi o mulţime de persoane care susţin traininguri, manageri, medici şi doar câţiva politicieni.

Carmen Ivanov susține în București un curs de Public Speaking, începând din 25 noiembrie.

Detalii la 0728 855 221
cursuri@dictie.ro

Citește mai mult: http://www.dictie.ro/2012/10/31/public-speaking-seminar/

Telefoane:

021 569 72 76
0735 531 939 (Vodafone)
0744 325 215 (Orange)

sau direct aici, dați clic pe pe asistență Live!

2 thoughts on “Interviu: Carmen Ivanov despre dicție”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *