Interviu Arhitect Marius Catană

Arhitect Marius Catană – specialist  proiectare în arhitectură

Când v-aţi decis că vreţi să deveniţi arhitect ?

În 1990, când s-a înfiinţat Facultatea de Arhitectură în Timişoara şi aveam posibilitatea de a alege profesia asta. Din timpul liceului am avut inclinaţii spre arhitecturÎn ce măsură ajută cărţile de specialitate, un arhitect, mai ales apariţiile noi?

Ajută extraordinar de mult, mai ales cărţile noi. Dar, să ştiţi că nu doar cărţile de specialitate ajută un arhitect, ci cărţile în general, lectura. Te ajută să porţi o conversaţie coerentă, să abordezi oameni, fiecare beneficiar are o atitudine diferită şi o psihologie proprie şi trebuie să fii pregătit să le faci faţă.

Clădirile moderne pot fi construite alături de cele vechi, istorice?

Evident, dar trebuie făcut cu mare discernământ. Maniera de interpretare e subiectivă, şi de o parte şi de alta.

În Timişoara există astfel de zone în care s-au îmbinat cele două stiluri, vechi şi nou?

Mai puţin în Timişoara, pentru că este o abordare nouă de câţiva ani. Nu am avut încă o zonă care să presupună un impact al unei plombe arhitecturale moderne pe un tipar istoric.

De regulă, s-au făcut restaurări ale clădirilor vechi, deja existente. Dar alăturarea clădirilor moderne cu cele vechi o găsim în alte ţări cu rezonanţă istorică: în Viena, Liubliana, Sarajevo.

Ce stil de arhitectură apreciaţi cel mai mult?

Arhitectură medievală propriu- zisă. Adică, cea care pe teritoriul României, nu prea se regăseşte, cu câteva excepţii în Transilvania: Biserica Neagră din Braşov, ar fi unul dintre ele. Cel mai vechi monument de acest gen, din România este fosta mănăstire cisterciană din Țara Făgărașului, Cârţa, actualmente biserică luterană, stil gotic, să spunem, deşi e o aborare prea restrictivă, pentru că sunt nişte tipare pe care le impunem de propria noastră percepţie asupra clădirilor, şi subiectelor generale. Încercăm să înţelegem lumea prin propriile tipare.

Aveţi un defect al meseriei? Dacă mergeţi în altă ţară vă acaparează atenţia clădirile?

Dacă îmi atrag privirea da, dar nu sunt un tipizat, dar nu urmăresc neapărat.

Un arhitect îşi face singur casa?

Da, de regulă, dacă are casă.

Ce clădire v-ar plăcea să proiectaţi?

Nu am încercat niciodată, cu excepţia lucrării de diplomă, mi-ar plăcea să pot proiecta o mănăstire, o biserică. E destul de greu să intri în interiorul misiunii pe care o ai.

În prezent ce fel de proiecte faceţi?

În proporţie de 80 la sută, locuinţe, doar case, nu apartamente.

Arh. Marius Catană: mariuscatana72@gmail.com

Mai multe cărți de arhitectură

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *