Ingmar Bergman. O imagine, o viaţă, un spectacol

 

“Film as dream, film as music. No art passes our conscience in the way film does, and goes directly to our feelings, deep down into the dark rooms of our souls. “

Un nume reprezentativ pentru generaţia anilor ’50-’60, a lăsat în urmă o istorie cinematografică excepţională. Regizor suedez, născut în Uppsala, Suedia, şi-a făcut o carieră din realizarea filmelor artistice în care a redat imaginea societăţii anilor 50. A regizat peste 60 de filme şi documentare, de asemenea a scris şi pus în scenă peste 170 de piese de teatru.

Ingmar Bergman s-a făcut remarcat prin temele pe care le-a abordat constant: moartea, boala, credinţa, trădarea şi nebunia. La jumătatea secolului al XX-lea, numele său era sinonim cu arta cinematografică europeană, regizorul având o carieră lungă de 60 ani în care şi-a presărat din suflet. 

Bergman îşi scria singur scenariile, lansându-se în 1944 cu filmul „” regizat de Alf Sjoberg. Succesul internaţional al filmului l-a împins pe Bergman spre oportunitatea de a-şi regiza propriile filme, ceea ce a şi făcut în următorii 10 ani.

A dobândit un succes mondial cu filmul „Smiles of a Summer Night” din 1955, fiind nominalizat pentru Palme d’Or la Cannes anul următor. I-au fost nominalizate mai multe filme, multe dintre ele primind diverse premii.

În ceea ce priveşte finanţarea filmelor, regizorul nu îşi făcea griji în legătură cu acest aspect pentru că le realiza cu un buget redus şi nu era preocupat de încasările în box-office cum erau americanii.

Deşi a ajuns să fie cunoscut pentru munca sa din domeniul cinematografiei, Ingmar a regizat multiple piese de teatru. La 26 de ani a devenit cel mai tânăr manager de artă teatrală în Europa la teatrul Helsinborg City şi a fost foarte apreciat pentru această reuşită.

Regizorul a avut parte şi de momente mai puţin plăcute în viaţa sa. A fost acuzat de evaziune fiscală, lucru care l-a dărâmat, ducând la internare în urma unei căderi psihice puternice. Deşi acuzaţiile au fost retrase, Ingmar a jurat să nu mai lureze în Suedia, mergând în exil în Munich. S-a retras din cinematografie în 2003 iar în 2007 a murit liniştit în somn.

Viaţa sa personală a fost una tumultoasă, fiind căsătorit de 5 ori, primele 4 căsnicii s-a încheiat cu divorţ iar ultima a luat sfârşit în urma morţii soţiei de cancer. Pe lângă căsătorii, a avut relaţii amoroase cu mai multe actriţe printre care Harriet Andersson, Bibi Andersson şi Liv Ullman. În total, Bergman a avut 9 copii.

Printre filmele sale de succes se numără „”, „”, „Wild Strawberries”, „”, „” pentru care a luat numeroase premii.

“…probably the greatest film artist, all things considered, since the invention of the motion picture camera.” Woody Allen

Vezi mai multe articole din secțiunea Film Express

Mai multe filme clasice

Mai multe lucrări din secțiunea Film, Cinematografie

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *