Influența literaturii SF asupra viitorului

Literatura nu este menită să prezică viitorul, dar adeseori, ideile implauzibile care iau naştere în mintea autorilor devin în mod aproape miraculos realitate. Poate, din acest motiv, poveştile a căror acţiune este plasată în viitor sunt deseori judecate, pe măsură ce timpul trece, în funcţie de lucrurile care s-au adeverit sau nu.Literatura SF nu prezice viitorul, ci mai degrabă contemplează viitoruri alternative. Scriitori s-ar putea să găsească viitorul atrăgător tocmai pentru că este incert, o cutie neagră “în care orice se poate întâmpla şi nimeni nu te poate contrazice că nu va fi aşa” cum spunea autoarea Ursula LeGuin. Unii autori jonglează cu viitoruri plauzibile, imaginându-şi unde ar putea ajunge în viitor actualele trenduri sociale şi descoperirile recente din ştiinţa şi tehnologie.Deoarece literatura science fiction se situează undeva la mijloc între plauzibil şi fantezie, unii autori examinează meticulos, în cărţile lor, ultimele progrese din fizică şi inteligenţa artificială, în timp ce alţii inventează tehnologii imposibile, precum H. G. Wells, care a scris despre o maşină a timpului.Uneori, tocmai cele mai ciudate idei devin realitate, în parte datorită capacităţi pe care o are literatura SF de a declanşa flacăra creaţiei în imaginaţia cititorilor care au cunostintele tehnice necesare pentru a ajuta la crearea invenţiilor descrise în romanele SF.

În prima jumătate a secolului 20, tendinţa în literatura SF americană era prezentarea într-o lumină favorabilă a unui viitor în care progresele ştiinţifice au făcut lumea mai bună. La mijlocul secolului, după cele două războaie mondiale şi inventarea bombei atomice, romanele SF au devenit mai întunecate, iar evoluţia ştiinţifică nu mai era considerata neapărat ceva bun. Din acest motiv, în ultimele decenii, înclinaţia spre romanele distopice a devenit mai pronunţată, în parte datorită faptului că sunt tot mai mulţi cei care cred că cea mai mare parte a societăţii nu are niciun beneficiu de pe urmă progresului tehnologic. Astfel, diferenţa dintre distopie şi utopie sta în capacitatea autorului de a spera la un viitor mai bun. займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *