Înapoi în lumea scrisului

My life is storytelling. I believe in stories, in their incredible power to keep people alive, to keep the living alive, and the dead.

Tim O’Brien

 

A trecut ceva timp de când nu am mai scris. O puteți numi pauză, blocaj sau uitare. Cred că a fost puțin din toate. Un job solicitant și peste 5 meditații pe săptămână aș spune că mi-au cam secat izvorul de inspirație și m-au lăsat să plutesc în derivă și să mă îndepărtez, din nefericire, de universul cărților în care m-am regăsit dintotdeauna. În tot acest timp simțeam că mă sufoc și că nu îmi găsesc locul în lume. Am făcut multe și nimic, am lăsat timpul să treacă nesemnificativ pe lângă mine și m-am îndepărtat ușor, ușor de ceea ce iubeam să fac. Asta ne face viața uneori, nu ține cu noi și ne fură lucruri dragi fără nicio jenă. Mie mi-a furat inspirația. Se întâmplă, din păcate. Însă am decis că a venit momentul să îi mai dau și peste mână. Prea își permitea multe. Ce mi-a readus dragul de a scrie? Evident, cărțile. Au jucat un rol esențial într-o călătorie de redescoperire interioară. Și abia ce le-am terminat. De obicei citesc destul de repede o carte, mai ales dacă m-a prins în mrejele ei. Însă ritmul alert și multiplele activități în vârtejul cărora am fost prinsă m-au ținut departe de înșiruirea de cuvinte de pe paginile ușor îndoite de trecerea timpului. Ce m-au salvat au fost drumurile lungi până la serviciu și meditații, când uitam să cobor din tramvai, neputând să îmi  smulg sinele dintre paginile cărților, unde devenisem personaj, și să îl readuc pe scaunul incomod din tramvaiul dintr-un București obosit, incolor, dar atât de drag mie.

Uităm,așa suntem noi oamenii, uităm să ne relaxăm, să ne prăbușim între copertele cărților fără eschivare, fără teamă. Și ne plânge sufletul, simțim că ne lipsește ceva, nu mai suntem protagoniști ci simpli figuranți în debitul alert al vieții.  Și deodată vine acel moment, scurt și aproape inexistent care ne readuce în prim plan. Sunt rare acele momente și tocmai de aceea sunt speciale și semnificative. Ne schimbă direcția, le percepem ca pe o busolă și le urmăm instinctiv. Sunt milisecundele în care decidem să facem o schimbare, să ne aducem aminte de ceea ce iubim și de ceea ce ne face fericiți.

Cărțile mă ajută să călătoresc și să rup granițele unei lumi pretențioase și nepermisive. Ele îmi redau imaginația și sunt gura mea de aer proaspăt.  Le devorez în vacanțe, în puținul timp liber și se mai întâmplă uneori și la birou să mă mai las purtată de val și să mai citesc câteva pagini, doar, doar să nu las personajele să se plictisească. În ultimele luni am parcurs patru romane superbe, extrem de diferite, dar la fel de delicioase. Am căutat adevărul și am descoperit legăturile strânse dintre turci și armeni alături de Armanoush și Asya Kazancı, personajele cărții lui Elif Șafak, m-am răzvrătit împotriva destinului și a unei meserii murdare ce a fost scrisă pe frunte încă din naștere împreună cu Josie în New Orleans din romanul „Out of the Easy”, am protejat ce a fost drag și m-am luptat pentru el alături de Izzy în casa farului din „The light between the oceans”, și am pornit în aventura imaginației mele pe tărâmuri orientale, prin necruțătorul deșert al Saharei, descoperind povești pline de înțelepciune și mister în minunata carte IN arabian nights. Aceste povești minunate mi-au fost călăuze într-o perioadă de rătăcire și uitare. Vi le recomand cu căldură și abia aștept să îmi spuneți pe voi ce cărți v-au ajutat în momentele grele ale vieții.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *