În lumea filmului lui Pedro Almodóvar

În ziua de astăzi, lumea filmului spaniol este puternic asociată cu numele Pedro Almodóvar. Acest mare cineast spaniol pe numele sau întreg Pedro Almodóvar Caballero s-a născut la Calzada de Calatrava, Spania, pe 25 septembrie 1949. Regizor, scenarist și producător, Almodóvar a redat publicului adevărate capodopere, sfărâmând tabuuri intangibile și revoluționând cinematografia spaniolă. Filmele sale sunt puternic influențate de mediile pe care le frecventează, fiind un homosexual declarat și un nume important al societății artistice underground. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se află “”, “”, “Carne tremula”, “Todo sobre mi madre”, “”, “”, “” și ultima producție “”.

 Filmele lui Pedro Almodóvar ne introduc într-un univers melodramatic, impregnat de un erotism captivant, cu personaje conturate perfect și cu o acțiune necontaminată de convenții. Stilul lui inconfundabil împletește o suită de sensuri și exprimă o forță emoțională fascinantă. Intrigile, promiscuitatea, satira, violența, moartea, intensitatea și verdicitatea trăirilor, dragostea, ambiguitatea dar și autenticul situațiilor, toate acestea colorează frenetic lumea filmelor lui Almodóvar, conferindu-i un caracter unic.

 Personajele lui Almodóvar trăiesc într-o lume lipsită de o anumită identitate sexuală, fiind totuși zugrăvite în detalii ce urmează linii foarte naturale. Dacă în general un bărbat și o femeie ar trebui să își păstreze rolurilor lor și să acționeze în conformitate cu acestea, în particularul filmelor “almodovariene” masculinul si femininul pierd din armonia primordială. Almodóvar împrumută personajelor sale câteva caracteristici din fizică, femeile fiind asociate cu un nucleu, iar bărbații cu electronii care se mișcă liber, fără a urma anumite reguli de traiectorie și direcție. Personajul lui Almodóvar este construit și dezvoltat într-un mod complex, reprezentând fie o sumă a trăirilor colective ale clasei pe care o reprezintă, fie o individualitate puternică și marcantă.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

4 thoughts on “În lumea filmului lui Pedro Almodóvar”

  1. Alaturi de Lynch si Tarkovski, Almodovar se numara printre preferatii mei. Are o abordare inconfundabila.

  2. Oy vey! Sunt tare curioasa ce reprezinta acea “armonie primordiala” pe care chipurile o pierd personajele masculine si feminine ale lui Almodovar. Farmecul personajelor lui consta tocmai in faptul ca nu sunt niste reprezentari ale unor stereotipuri de gen si ca nu li se pot lipi etichete pe frunte. E unul dintre putinii mari regizori si scenaristi preocupati de perspectiva feminina; ‘Women on the Verge of a Nervous Breakdown’ si ‘Volver’ sunt exemple excelente de filme cu personaje feminine nuantate, nedefinite doar prin prisma rolului de sotie/iubita/accesoriu.

    Almodovar a cochetat si cu literatura printre altele. A scris un roman destul de slabut, “Patty Diphusa”, despre subcultura queer din Madridul anilor ’80 din perspectiva unei actrite porno.

  3. Armonia primordiala reprezinta paradisul sau lumina dumnezeiasca, intr-un fel “calea cea dreapta”. Aici pierderea armoniei primordiale face referire la pierderea armoniei dintre relatiile heterosexuale. Personajele “pierd” din normalitate, tocmai pentru a deveni distincte. Exista insa si cateva exemple de cupluri heterosexuale: Marco si Alicia in “Hable con ella” sau cuplul din “Átame!”.

  4. Recomand tuturor filmele lui Pedro Almodovar. E unul dintre regizorii mei preferati. Bad Education a fost filmul care mi-a atras atentia si m-a facut caut si alte filme de Almodovar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *