Îmbrăcaţi în amintiri

Unul dintre cele mai extraordinare lucruri este ca oamenii îşi croiesc vieţile din poveşti, povești ţesute din amintiri şi sentimente, de la locurile pe unde mergem, care în timp devin hărţi pline de amintiri, la diferite arome sau parfumuri care ne pot transporta în timp şi spaţiu, până la ceea ce îmbrăcam.

Pentru Emily Spivack, artist şi editor, hainele sunt o arhivă de experienţe, aventuri şi amintiri aflată în continuă evoluţie şi o sursă nesecată de poveşti. Din 2010, a pus la punct cu meticulozitate, un catalog remarcabil de istorii personale vestimentare din arhivele vieţilor unora dintre cele mai importante personalităţi ale timpurilor noastre, artişti, scriitori, legende hip-hop, vedete radio şi supravieţuitori ai Holocaustului.

În Worn Stories, Emily Spivack împărtăşeşte cele mai bune dintre aceste poveşti, poveşti ale unei liste impresionante de colaboratori, printre care se număra Marina Abramovic, scriitoarea Susan Orlean, designerul vestimentar Cynthia Rowley, Maira Kalman, curatorul Muzeului de Arta Modernă, Paola Antonelli, scriitoarea şi artista Debbie Millman. Unele poveşti sunt dureroase, altele amuzante, dar toate sunt impregnate cu o umanitate dezarmantă şi o vulnerabilitate suprinzatoare.
Poveștile cuprind o colecţie remarcabilă, de la o cămaşă indiană tradiţională, purtată în timpul unei adunări spirituale Hindu transformată în răpire, la pantofii în care Marina Abramovic a străbătut Zidul Chinezesc în timp ce-şi lua la revedere de la sufletul pereche, până la o cămaşă violet pentru frac neobişnuită, care i-a aparţinut lui Johnny Cash şi a fost păstrată de fiica acestuia.

Spivack ne arată ca hainele sunt un paradox, deoarece ne permit să ne ascundem şi totodată să ne dezvăluim pe noi înşine, iar Worn Stories este o ţesătură multicolara a experienţelor umane.

Mai multe titluri inedite

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *