Ikebana: arta aranjamentelor florale în stil japonez

“Ikebana nu este o simpla decoraţiune, este o artă. Ikebana nu este doar pentru Japonia, este pentru toată lumea”, spunea Sōfu Teshigahara, fondatorul Şcolii Sogetsu, una din şcolile în cadrul căreia se învaţă această artă.

Aranjamentele Ikebana au apărut în secolul al VI-lea, și au fost folosite mai întâi la decorarea templelor budiste. Treptat, ele au început să facă parte din viața de zi cu zi a japonezilor.

Principiile fundamentale ale acestei aranjamentelor ikebana au la baza o idee simplă: “mai puţin înseamnă mai mult”. Se urmăreşte să se folosească cât mai puţine elemente cu scopul de a creea contururi elegante, ce scot în evidenţă frumuseţea şi eleganţa aranjamentului.

Ceea ce diferenţiaza aranjamentele florale japoneze de celelalte aranjamente este faptul că acestea utilizeze cât mai multe flori pe când ikebana recurge la foarte puţine, câteodată un aranjament putând fi alcătuit chiar dintr-o singura planta. Ikebana încearcă să găsească un echilibru între materialul folosit în aranjament şi elementele înconjurătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *