If you can read this, thank a teacher

Acesta este sloganul care undeva în mintea noastră trezește amintiri, trimițându-ne cu gândul la profesorii noștri pe care i-am admirat și cărora le-am urmat sfaturile. Profesori ne-au fost bunicii, părinții, frații mai mari și cei din școală și le suntem recunoscători. Datorită lor am ajuns până în punctul în care suntem acum.

Să fii profesor e un lucru deosebit, dar și foarte greu. E nevoie de devotament, răbdare și pasiune pentru a-i învăța pe ceilalți, pentru a le oferi puțin câte puțin din cunoștințele unui profesor. Ce este și mai greu este să fii un profesor bun, unul admirat și apreciat de elevi, unul de care să își aducă aminte cu drag.

„A good teacher is like a candle. It consumes itself to light the way for others.”

Și totuși cum arată portretul unui profesor excelent? Care sunt calitățile care îi conferă acestuia titlul de „profesor excelent”? Putem deveni toți profesori?

Răspunsul la ultima întrebare l-am aflat singură: Nu! De ce? Pentru că unora le lipsesc căldura, devotamentul, dorința de a învăța constant ceva și de a le împărtăși și altora. Oamenii sunt egoiști, duri, grăbiți, nerăbdători. Nimeni nu s-a născut învățat. Toți am avut nevoie de cineva să ne îndrume, să ne arate cum se face ceva, să ne dea un imbold. Învățăm de la cei care sunt dispuși să ne învețe și nu de la cei care se feresc și ne dau la o parte. A-i învăța pe ceilalți este cea mai bună cale de a învăța lucruri noi, în mod constant.

Un profesor trebuie să fie devotat, cald, entuziast, să țină la învățăceii săi, să le acorde atenție. Cuvântul care îl definește cel mai bine este „implicat”. Acesta se implică în educația copiilor, investește timp, bani, vise, dorințe pentru a contribui la dezvoltarea și creșterea celor care au nevoie de asta. Nu doar copiii sunt cei care trebuie să învețe și să aibă un profesor. Adulții sunt în aceeași situație. Constant avem lucruri de învățat, lumea e un izvor nesecat de secrete, mistere și noțiuni ce merită descoperite și înțelese. Cum altfel am putea face acest lucru fără un profesor? Fără cineva să ne îndrume, să ne dea idei, să ne facă să înțelegem? Să ne învețe cum să luăm decizii pe cont propriu, cum să gândim singuri, cum să ne descurcăm fără ajutorul nimănui? Tot el ne arată că nu este nimic în neregulă dacă facem greșeli, putem învăța din ele. Și ele fac parte din viața noastră și, alături de reușite, ne ajută să creștem, să evoluăm, să aflăm cine suntem și ce vrem cu adevărat de la viață.

„The best teachers don’t give you the answers. They just point the way and let you make your own choices, your own mistakes.That way you get all the glory. And you deserve it.”

Intenția unui profesor bun nu este de a modela elevii în felul său, conform dorințelor și percepețiilor lui, ci de a-i încuraja să-și creeze propria imagine, să-și construiască propria viața și propriile idei. Acesta trebuie să știe ce metode să folosească pentru a-și atrage elevii, pentru a le capta atenția și a le spori interesul. În momentul în care ajungi să fii iubit de elevi atunci te poți numi profesor.

Așadar mulțumește profesorului/profesorilor pentru că ai reușit să citești aceste rânduri. Gândește-te că nu a fost obligat de nimeni să aibă răbdare cu tine, să îți îndrume pașii și să te învețe cum să te descurci singur. La baza au stat dragostea pentru predat, răbdarea și bunăvoința.

„The mediocre teacher yells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *