Hobby-uri ciudate ale scriitorilor celebri

De curând, am aflat din presa literară că Emily Dickinson a fost o brutăriţă pasionată şi ne-am gândit să spunem câteva dintre hobby-uri mai puţin obişnuite ale scriitorilor. Desigur, câţiva dintre ei au avut exact hobby-urile la care ne-am fi gândit că le au – Hemingway a fost un vânător şi pescar pasionat, de exemplu – dar alţii sunt mult mai surprinzători.

-Deşi o pustnică cea mai mare parte a vieţii ei, lui Emily Dickinson îi plăcea să facă produse de patiserie şi deseori dăruia o cutie plină cu prăjiturele de la fereastra ei copiilor care aşteptau în stradă.

-Vladimir Nabokov a fost un avid colecţionar de insecte. El a precizat la un moment dat într-un interviu: “Plăcerile şi beneficiile inspiraţiei literare nu reprezintă nimic pe lângă plăcerea de a descoperi un organ nou la microscop sau specii necunoscute pe un munte din Iran sau Peru. Este destul de posibil că, dacă nu ar fi fost revoluţie în Rusia, să imi fi dedicat toată cariera lepidopteriologiei şi să nu fi scris toată viaţa niciun roman.”

-Franz Kafka se pare că a avut o colecţie enormă de pornografie, care varia de la relaţii lesbiene până la apariţii mult mai obtuze (sex oral cu animale). Ni-l imaginam pe Franz ca un om blând, cu o puternică conştiinţă de sine, aşa că toate acestea pot avea avea o motivaţie, dar suntem cu atât mai surprinşi.

-În afara faptului că este un alergător pasionat (care este destul de neobişnuit pentru un autor), Haruki Murakami iubeste cu adevărat jazz-ul – până la modul de a-l asculta timp de zece ore pe zi pentru multi ani. Într-un eseu, el a scris că “poate suna paradoxal, dar dacă nu aş fi atât de obsedat de muzică, este posibil să nu fi devenit un romancier. Chiar şi acum, 30 de ani mai târziu, continuu să învăţ multe lucruri despre scris din muzica bună. Stilul meu este adânc influenţat de riff-urile repetate ale lui Charlie parker, aşa cum este influenţat de proza elegantă a lui F. Scott Fitzgerald. Şi iau în continuare calitatea renaşterii continue a muzicii lui Miles Davis ca un model literar.”

-Mark Twain, celebru pentru un roman despre un puşti care coboară pe un râu aşezat pe o plută sărăcăcioasă, a fost obsedat de ştiinţă şi tehnologie şi a fost foarte bun prieten cu Nikola Tesla. El a inventat de asemenea (şi a patentat) un dispozitiv care înlocuia bretelele intitulat “Îmbunătăţirea în bretelele reglabile şi detaşabile pentru articole de îmbrăcăminte.”

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *