Hilary Mary Mantel

 Hilary Mary Mantel născută pe data de 6 iulie 1952 sub numele real Thompson este o romancieră, o scriitoare de eseistică și povestiri și un critic literar de origine britanică. Opera ei include o varietate de genuri literare de la memorii până la ficțiune istorică. Și nu ratează nici o nominalizare la premiile pentru literatură. În 2009 câștigă primul său Man Booker Prize pentru romanul: Wolf Hall, iar anul acesta îl câștigă pe al doilea pentru ultima sa operă: Bring Up the Bodies, al doilea volum al trilogiei Thomas Cromwell. Mantel este primul scriitor englez și prima femeie care primește acest premiul de două ori . Alți autori care s-au bucurat de acest privilegiu au fost J.M Coetzee, Peter Carey și J.G. Farell(care a câștigat postum Lost Man Booker Prize).Daca doriți să aflați ce anume face din opera lui Mantel, o operă de geniu novelistic, ați putea încerca să comparați una sau două pagini ale cărților sale cu scrieri valoroase de ficțune istorică precum cărțile lui Peter Ackroyd sau Susan Sontag. Sunt scrise inteligent dar nu în stil romancier și lipsite de flerul acestuia. Copiază emoțiile dar surprind rareori momente de vitalitate, dinamice. Mantel știe pe cine să aleagă pentru descrierile sale, pentru a da viața scenelor și a-și dinamiza personajele. Aproape că este incapabilă de abstractizare sau copiere ; îi puteam suspecta un instinct pentru realul empiric. Cele mai recente două romane ale sale se construiesc în jurul a câteva momente istorice bine cunoscute: divorțul lui Henric al VIII-lea de Catherine de Aragon, căsătoria sa cu Anne Boleyn, execuția acesteia la ordinele regelui(din pricina adulterului suspectat), sciziunea religioasă engleză și influența autorității papei, momente care în același timp determină o fragilitate a povestirii, punând totul la îndemâna unui suspans riscant.Nu ne așteptam ca această scriitoare genială de ficțiune istorică să fi trecut prin momente cumplite în tinerețea sa. La douăzeci de ani, era deja suspectată de o afecțiune psihică gravă, în urma căreia urma să fie internată și tratată cu antipsihotice. Abia târziu și pe cont propriu află că poate fi vorba despre o forma grava de endometrioza care o afcetează. Acest diagnostic este confirmat de medicii londonezi. În urma tratamentului, efectele ireversibile i-au schimbat organismul, schimbări care a determinat-o să devină liderul trustului SHE ENDOMETRIOSIS.Dincolo de viața sa personală pentru care ajungem să o admirăm cu atât mai mult, Mantel rămâne un autor care merită atenția tutror iubitorilor de ficțiune istorică și de istorie în genere. Pentru toți ceilalți, cărțile autoarei pot reprezenta un moment propice de cotitură în adaptarea la noi preferințe literare. Mai multe cărți de ficțiune istoricăMai mulți autori ai săptămâniiзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Sandra

Citesc literatura care îmi spune ce și cum să înțelegem despre cine suntem. Secolele XVI și XVII. Nașterea științei moderne. Religie și filosofie. Aparțin unei echipe formate din oameni competenți și curioși și mă numesc asistent de cercetare la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Îmi petrec de șase săptămâni timpul întrebând epoca Reformei ce are să ne spună, într-un orășel din Germania de sud-vest. Aici am găsit răspunsuri dublate de întrebări și aștept să mă reîntorc. Voi fi curând acasă.

4 thoughts on “Hilary Mary Mantel”

  1. Pe langa Wolf Hall si Bring Up the Bodies, Hilary Mantel a mai scris un alt roman istoric interesant – A Place of Greater Safety – despre Revolutia franceza.

  2. “A doua ediţie a trilogiei Thomas Cromwell” adica in traducere libera: :al doilea volum al trilogiei Thomas Cromwell”, banuiesc?

  3. De doua ori am inceput sa citesc “Wolf Hall” si am abandonat-o dupa 40-50 de pagini, desi rar se intampla sa nu termin o carte. Are toate elementele necesare ca sa-mi starneasca interesul (fictiune istorica, epoca Tudorilor), dar stilul lui Mantel mi s-a parut mult prea incarcat si greu de urmarit. Nu stiu daca o sa mai fac si a treia incercare de a-i citi cartea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *