Helmut Newton

Helmut Newton (1920-2004) a fost unul dintre cei mai importanți fotografi din toate timpurile. A căpătat faimă internațională odată cu fotografiile sale de Vogue France în 1970, iar de atunci celebritatea și influența sa au crescut cu fiecare pictorial. Newton prefera să fotografieze în stradă sau în interioare, dar foarte rar în studiouri, creând scenarii controversate prin iluminarea îndrăzneață și compoziții frapante, care s-au transformat treptat în semnătura lui personală.

Helmut s-a axat mai mult pe fotografia erotica de modă, venind de fapt cu o inovație în acest domeniu, prin elementele provocatoare din pictorialele de modă. Subiectele sale emană o autoritate puternică și par intens angajate într-o dramă ce pare să se continue dincolo de ramă. Fotografiile sale sunt ancorate într-un stil de film noir și de suprarealism sugestiv. Mare parte din munca sa a realizat-o în compania soției, June Newton, alături de care a trăit toată viața, până la vârsta de 83 de ani.

În 1990 a fost premiat cu ‘Grand Prix National de la Photographie’, 1992 Guvernul German i-a înmânat premiul ‘Das Grosse Verdienstkreuz; pentru serviciile aduse culturii germane, de asemenea a fost desemnat de către prințesa Caroline de Monaco ‘Officier des Arts, Lettres et Sciences’ și ‘Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres’ de către Ministrul Francez al Culturii, Philippe Douste-Blazy.

 

 

 

 

 

 

Una dintre cele mai memorabile albume ale sale este Sumo, ce cântărește aproximativ 36 de kilograme, 464 pagini și 400 de fotografii, publicată de editura Taschen. Primul exemplar din Sumo, a fost semnat de peste 100 personalități fotografiate în carte și desemnată una dintre cele mai scumpe albume publicate în secolul XX, la prețul de 430.000 $. Momentan, cartea poate fi achiziționată și la un preț accesibil, dar și în varianta de colecție, la prețul de 10.000 de euro.

Moștenirea lui Helmut Newton este una semnificativă, datorită imaginație sale a reușit să introducă eroticul în fotografie sub forma unei sofisticate burghezii, fără să creeze fantezii, dar imagini artistice atemporale.

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *