Harry Hole împrumută mult din personalitatea lui Jo Nesbo

Într-un interviu pentru “The Guardian”, Jo Nesbo explică de ce scriitori scandinavi sunt atrași de crimă și mister și afirmă că “dacă Salman Rushdie ar fi fost norvegian, el ar fi scris un thriller”. De asemenea, autorul oferă o serie de informații despre Harry Hole, personajul construit de-a lungul a 9 romane bestseller-uri din categoria “crime fiction”. Dacă îți plac romanele thriller, atunci neapărat trebuie să citești cărțile lui Jo Nesbo și mai ales ultimul roman “Phantom”.

 

Harry Hole în ultimii 15 ani a fost împușcat, înjunghiat și bătut de nenumărate ori, iar pentru a dovedi aceasta, are un deget de titan, numeroase cicatrici, precum si alte dovezi vizibile. Harry este un alcoolic și un fumător înrăit, un antisocial dar și un detectiv genial care joacă după propriile sale reguli. Dar oare există asemănări între autori și personajele create de ei? Răspunsul este unul afirmativ în cele mai multe cazuri, scriitorii făurind personaje prin care să își poată explora diferite părți ale personalității lor. Joe Nesbo declară că abia atunci când scria cea de a treia carte din seria Herry Hole, și-a dat seama că au existat semnificative părți autobiografice în caracterul personajului. Acest aspect a fost pur și simplu întâmplător, fără ca autorul să fie conștient că se întâmplă asta.

Harry și Nesbo sunt apropiați ca vârstă, Nesbo are 52 iar Harry 49 de ani, sunt amândoi fani ai aceluiași club de fotbal, iar în ceea ce privește caracterul antisocial, scriitorul nu are nici o ezitare în a se descrie pe el însuși ca fiind un tip singuratic, căruia îi place să se izoleze. De asemenea, amândoi sunt melancolici, romantici și interesați de natura răului. Dar dacă personajul și creatorul său sunt atât de apropiați, ce putem afirma în prezent despre Nesbo, când știm că viața lui Harry a devenit foarte mizerabilă? Este tortura alter-ego-ului, o metodă de a-l ține pe Nesbo într-o zonă de normalitate?


Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *